Националната лотария обвини в лъжа с лъжа

Специалният клип, в който рекламното лице на Националната лотария Захари Бахаров обвинява вицепремиера Валери Симеонов се оказа тотална лъжа. Във въпросното видео Бахаров съобщава, че в Италия, Испания, Франция и Великобритания е разрешено свободната продажба на билетите на късмета в цялата търговска мрежа. Оказа се обаче, че това изобщо не е така. В цитираните от Бахаров държави (б.р. Испания, Италия и Франция) не е изобщо разрешена свободната продажба на билети от игрите на късмета. Те се продават само в супер малкото специализирани пунктове или в силно ограничените по количество магазини за цигари, където има изключителен строг акцизен контрол и постоянни проверки. В това се убеждава дори в момента 19’, играейки във Франция. В тези страни билети на лотарийните игри не могат да бъдат намерени никъде другаде, освен в посочените по-горе места.  Там не можеш да си купиш такива талони в бензиностанциите, супермаркетите,  хранителните магазини и други, защото е строго забранено.
България е едно от малкото места където лотарийните талони се продават от кварталните магазини до пунктовете за заплащане на битовите сметки и бензиностанции.
Поправките предлагани от Валери Симеонов целят  ограничаване на рекламата на хазарта и ограничаване на търговските обекти, в които се предлагат лотарийните талони. Срещу промените обаче се обединиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев, БФС, както и футболни отбори.
В позициите си те твърдят, че законодателната инициатива на Симеонов, която получи подкрепа от ГЕРБ и БСП, ще доведе до загуба на работни места и дори до „убийство на спорта в България“.  Тази позиция отново е тотална лъжа, защото Българския спортен тотализатор, който е основния източник на финанси за спорта у нас е големия губещ след появата на Националната лотария.
От Националната лотария дори започнаха   подписка срещу готвените промени. „Лотарията накара хората отново да мечтаят“, се казва в кратко видео, което анонсира подписката в интернет.
От КРИБ заявиха, че предложените промени се внасят в парламента без публично обсъждане. Организацията заяви „готовността си да защити българската индустрия и бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор „.
По думите на вицепремиера Валери Симеонов, чиято партия е вносител на промените, позицията на КРИБ показва, че е „организация на изключително богатите хора, които са откъснати от обществото“.
Срещу промените в закона в отворено писмо до премиера се обявиха и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори. Интересът на медиите е обясним, тъй като в българския случай телевизиите са част от хазартния бизнес. Промените ще намалят медийните бюджети щом спре потокът на средства от промотиране на различните видове лотарии и игри.

Подобна е позицията на БФС и на клубове като Левски и ЦСКА.  На практика обаче българският спорт и футбол губят именно заради частните лотарии. В своето финансиране спорта у нас до голяма степен разчита на Спортния тотализатор, която търпи огромни загуби заради другите игри на късмета.
След като  КРИБ, АБРО, БФС, футболните клубове и Национална лотария се обявиха срещу предлаганите законопромени на вицепремиера Валери Симеонов , той обяви , че „ще ги накаже“, като предложи да се въведе 20% ДДС за хазарта. „Подкрепям всяко предложение за увеличаване на данъка върху хазарта”, каза Симеонов. Вицепремиерът подчерта, че в момента хазартът не плаща данъци, а такса – 15 % от направените залози

Резултат с изображение за Захари Бахаров

http://19min.bg