НА ВНИМАНИЕТО НА БПЦ И ВЯРВАЩИТЕ БЪЛГАРИ

Поредното предупреждение към ръководството на БПЦ идва от техните колеги от руската православна църква* и показва, че има начин Великден да се посрещне и без демонстративно и опасно за хората струпване в храмовете Господни.
Преди няколко седмици митрополит Иларион** поучаваше православните така: “Съкратете до минимум посещенията на културно-масови мероприятия. Това не се отнася за богослуженията… Причастието на Светите христови тайни — това е светиня, оказваща изцеляващо въздействие върху тялото и душата. Сам Бог присъства в светите дарове и защищава този, който ги причестява”.
Днес той говори по друг начин***:
“Някои свещеници се възползват от днешната ситуация, за да демонстрират своята смелост пред вируса, своята твърда вяра… Според мен такова поведение е по-близо до фарисейството, отколкото до православието”. Според него в извънредното положение, свързано с пандемията, свещениците трябва да се грижат за другите, а не да правят подобни демонстрации.

Работната група към патриарха на цяла Русия Кирил също препоръча духовните лица да призоват вярващите да си стоят по домовете на Великден и да се молят в домашна обстановка. Самият патриарх на 3-ти април написа в своето послание****: “Ты же, когда молишься, войди в комнату твою и, затворив дверь твою, помолись Отцу твоему, Который втайне; и Отец твой, видящий тайное, воздаст тебе явно (Мф. 6:6). Пусть на этот подвиг вдохновляет нас и образ преподобной Марии Египетской, многие годы проведшей в уединенной молитве в пустыне.”

________
* – Към която, както знаем, бившите агенти на ДС в ръководството на нашата църква се отнасят с изключително уважение
** – Иларион е председател на синодалния отдел за отношения с външните църкви; нещо като министър на външните работи.
*** – https://tass.ru/obschestvo/8219027
**** – http://www.patriarchia.ru/db/text/5616517.html

Вени Марковски

loading...