/на живо/ Велико народно въстание III: Българите искат независимостта си от мафията /видео и снимки/

Трето по ред Велико народно въстание бележи Денят на независимостта на България. Днешният национален протест е организиран на символична дата, а граждани от цялата страна ще се стекат на площада под прозорците на властта, за да извикат “Оставка” за 76-ти ден.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

 

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

 

19.45 ч.

 

Огромно множество се е събрало на площада в днешния 76-ти протестен ден, който е белязан от третото поред Велико народно въстание – национален митинг срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

Скандирания „Оставка“ и вувузели оглушават пространството. Има изключително засилено полицейско присъствие, а на два пропускателни пункта се проверяват протестиращи, за да се избегне внедряване на провокатори.

 

Почти три часа след старта на днешните демонстрации, протестите продължават да протичат мирно и без сблъсъци.

 

.

.

19.17 ч.

 

Впечатление прави демографският профил на протеста. Освен млади, под прозорците на властта са се събрали и много възрастни хора.

 

19.10 ч.


.

Химнът на Европа също оглуши пространството под прозорците на властта, след речта на европейския депутат.

.
Даниел Фройнд

 

19.00 ч.

 

На протестната трибуна застана Даниел Фронд – зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европейския парламент и член на германската партия на зелените.

 

„Искам да ви кажа нещо – борбата ви с корупцията и гласовете ви се чуват в Европа!“, посочи Фройнд.

 

„В последните дни говорих с мнозина от вас, с политици, хора от неправителствени организации, с много млади хора които искрено искат да се преборят с корупцията. И ми направи впечатление, че тук има много млади хора, които са се върнали и са на улицата и искат да поемат съдбата си в своите ръце, не да мълчат, когато ги управлява един корумпиран елит. Като депутат една от задачите ми е да видя, че европейските пари се харчат правилно. Системната корупция не е проблем само в България. Политици се тъпчат с европейски пари и това е болест, която се разпространява. Трябва спешно да се преборим с тази болест“, коментира още Фройнд.

 

.
Снимка: БГНЕС
.

.

.

18.47 ч.

 

„За пръв път България празнува така Денят на независимостта – гордо и достойно!“, заяви от протестната трибуна Архимандрит Дионисий. Той благослови третото Велико народно въстание.

 

„Днес, когато третата българска държава е завладяна от мафията и управлява чрез своето фалшиво и престъпно правителство, ние всички сме тук, за да усвоим свободата и честността си“, заяви още Дионисий.

.

 

 

18.45 ч.

 

В палатките на майките от „Системата ни убива“ сестра-доброволец е готова да оказва помощ на пострадали.

 

Припомняме, че по-рано полицията тараши палатките пред сградата на бившия Партиен дом. Иззети бяха физиологичен разтвор, необходим за промивки на рани, както и боички, с които децата рисуват.

 

18.40 ч.

 

„Борисов, огледай се на площада и си избери на кого да се предадеш. Няма значение на кой ще се предадеш. За разлика от теб, ние спазваме Женевската конвенция“, заяви адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

 

Викове „Оставка“ оглушават пространството, станало известно като „Триъгълникът на властта“. Очаква се днешният протест да е един от най-мащабните.

 

.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

18.32 ч.

 

Италианска оперна прима изпя химна на Република България, който е научила за една нощ. Заедно с нея запя и целият площад.

 

„Не съм българка. Италианка съм. Но обичам България и българския народ. ВИе имате цялата моя подкрепа, защото България заслужава най-доброто“, коментира пред събралите се хиляди граждани оперната певица.

 

След изпълнението последваха бурни викове „Оставка!“.

.
Снимка: БГНЕС

 

18.30 ч.

 

„За ужас на мутрите хората продължават да пристигат от цяла България. Дойде време да кажем „Добре дошли и на гражданите от Стара Загора!“, заяви един от протестиращите от трибуната.

 

Хиляди са вече на площада. Под прозорците на властта са демонстранти от Ямбол, Русе, Варна, Стара Загора.

 

„Здравейте, граждани! Честит празник на всички. Всяка вечер нашите протести завършват с химна на България. Днес е празникът на Независимостта. Днес ние се борим на този площад за нея. Независимост от мафията и мутрите. Затова днес, за разлика от всяка вечер, няма да завършим с химна, а ще започнем с него“, заяви Арман Бабикян от трибуната.

 

18.20 ч.

 

Пред протестиращите застана и един от бившите членове на ГЕРБ. За сериозни вътрешни сътресения свидетелстват десетките напуснали управляващата партия.

 

„76 дни от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински“, заяви Слави Трайков.

 

.

.

.

.

18.00 ч.

 

На пл. „Независимост“ продължават да прииждат хора. Пристигнаха и граждани от Варна, съобщиха от протестната трибуна. Към този час скандирания „Оставка“ се чуват от хибяди хора.

 

Обстановката е спокойна.

 

17.40 ч.

 

Спокойна е обстановката на площада към този час. Стотици се събират под прозорците на властта. Сериозна е мобилизацията на полицията. Има контролни пунктове, на които се проверяват демонстрантите, за да се избегне внедряването на провокатори.

 

Третото Велико народно събрание е под надслов „Ние отново сме тук“.

 

.

Снимка: БГНЕС

 

17.20 ч.

 

Протестиращите продължават да се събират. Към момента полицейското присъствие продължава да превъзхожда числено демонстрантите.

 

По-рано днес ви съобщихме, че сериозна е мобилизацията на служители на МВР заради националния протест днес.

 

Има два подхода към площада – откъм БНБ и откъм статуята на Света София, където са изградени пропускателни пунктове, където всеки демонстрант ще бъде проверен. По-рано днес бяха претърсени и палатките на майките от „Системата ни убива“.

.

https://frognews.bg/

loading...