На инат! ГЕРБ, патриотите и „Воля“ продадоха надеждата на тежко болни българи

И четвъртото вето на президента Румен Радев бе отхвърлено от мнозинството. 126 депутати не уважиха нито мотивите на държавния глава, нито на омбудсмана Мая Манолова и на опозицията, нито тежко болни пациенти и протестиращи българи с различен социален статус и различни партийни убеждения.

Не зная дали 126-те осъзнават какво направиха с едно натискане на копчето на парламентарната банка. Те зачертаха не мотивите на президента, не новите лекарства, а последната надежда на тежко болни българи. А надеждата, както каза наскоро един мой близък приятел, е последната връзка на болния с Бога. Ерго, не може да бъде сведена до някаква сума пари, които здравният министър и бюджетът щели да спестят.

126 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“ не се вразумиха нито от рационални, нито от емоционални аргументи. Мнозинството сякаш гласува просто на инат. Така, 17 дни преди края на 2017 година управлението може спокойно да отчете, че нито едно вето на президента Румен Радев не е уважено от управляващата коалиция. Браво!

Браво? Темата няма да заглъхне. Напротив, ще набира скорост. Държавният глава няма право на повторно връщане на скандалната разпоредба и трябва да подпише указа.  Дали ще го направи тихо-мълком, ще видим.
На ход след това са БСП и националният омбудсман, които обещаха да дадат решението на Конституционния съд и със сигурност ще го направят. Какво ще решат конституционните магистрати също предстои да видим, но, независимо от развоя на събитията, проблемите, които поставя днешното решение тепърва ще се дискутират. Те засягат както бъдещето на българското здравеопазване, така и на управлението. 

Една от последните опорни точки на управляващите, че БСП, виждате ли, ги атакувала за здравеопазването, защото имала вътрешнопартийни проблеми, е просто глупава.

Според доклад на Европейската комисия (от края на ноември) българите са на предпоследно място по продължителност на живота от страните в Евросъюза, част от тях са лишени от болнично лечение, има остър дефицит на лекари и медицински сестри и на фона на цялата печална статистика българите доплащат най-много за здраве, или три пъти над средното за Европа.Повтарям – най-много. Рекордът за доплащането важи и за лекарствата.

Защо в най-бедната страна в Евросъюза, с ниска продължителност на живота, хората трябва да дават най-много за здраве? Това е първият въпрос, на който сегашните управляващи дължат приемлив отговор, а не съчинение по опорни точки.

Вторият е какво смятат да предприемат. Напоследък се лансират различни предложения от страна на опозицията. Те започват с ново ценообразуване на клиничните пътеки, мораториум за откриване на нови болници, пререгистрацията на болниците като лечебни заведения, демонополизиране на здравната каса, криминализиране на реекспорта на лекарства и стигат до изцяло нов здравен модел. По-важно е обаче какво предлагат управляващите. Те се въздържат от резки движения, въпреки очевидния колапс на системата. В програмата на ГЕРБ е записано „поетапно демонополизиране на здравната каса“, каквото и да означава това като срокове и конкретно съдържание.
ГЕРБ трябва да се стресне от данните за здравето на българите и спешно да каже как си представя промените в системата.  

Но и това не е всичко. Българите не само доплащаме най-много за здраве, но и чакаме твърде дълго за най-новите лекарства. За пациентите в развити държави най-новото вече не е ново, когато тук започваме да го прилагаме. В съчетание с едногодишния мораториум бавните процедури започват да будат основателните подозрения за обслужване на нечии интереси. Би трябвало да запитаме дали пък вносителите на стари лекарства не печелят на гърба на болните българи?

Освен рекорда, че отхвърлиха всички вета на президента Радев дотук, ГЕРБ и „Обединените патриоти“, трябва да отчетат още един: само месец след като встъпи в длъжност новият здравен министър бе призован да подаде оставка. Известно е, че мястото на здравен министър е проветриво като на кръстопът, но да загубиш доверие само за месец е безспорно „постижение“.

И през трите си мандата ГЕРБ нерядко прехвърляха отговорността за здравеопазването на коалиционни партньори или на нечленуващи в партията – Петър Москов (ДСБ), безпартийните Анна-Мария Борисова, Стефан Константинов, сега – Кирил Ананиев. След запазването на мораториума върху новите лекарства обаче може категорично да се каже, че здравеопазването се превръща в тест за управлението на ГЕРБ.
Тест, на който днес, 14 декември, те се провалиха.

Автор:
Таня Джоева

Таня Джоева

http://epicenter.bg