На мястото на Борисов, щеше за ми е неудобно да защитавам решенията си с чалга шоу

Ако бях на мястото на лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов, щеше да ми бъде неудобно да защитавам политическите си решения с резултатите от референдум на едно чалга шоу.

Не защото е чалга.

А защото използването на ТВ време в прайм тайма на развлекателните програми за масирана и монополна политическа пропаганда е против всички нормални правила за публичен дебат и политическа конкуренция.

По този начин може да се „изстиска“ гражданско мнозинство в подкрепа на всяка политическа цел, която кукловодите на едно шоу желаят да наложат.

С инструментите на шоуто утре някой може да предложи референдум всички да ходим без гащи. И ще го спечели. Тогава обаче някои ще имат какво да покажат – а други не.

Проблеми като типа на избирателната система, системата на финансиране на политическата дейност – както партийна, така и на представителните институции, строителството на ядрена електроцентрала, са проблеми, чието разрешаване изисква сериозна експертиза.

В най-добрия случай, едно по-информирано обществено малцинство може да има капацитета да заеме компетентна позиция, но в много от случаите дори и това не е гарантирано.

Когато става дума за финансиране на политически партии, израз на най-примитивен популизъм – подмазване на простолюдието – е да отнемеш държавната субсидия, за да пратиш партиите на изхранване при олигархията, която е готова да им възлага поръчки за политически решения, които финансираните няма как да откажат.

Както и да спреш финансирането на партиите, за да лишиш от средства за политическа дейност опозицията, а да запазиш достъпа на управляващите партии до ресурсите на властта.

Да, 11 лева на глас може би са много за една страна с потенциала на България.

Но кой може да каже колко е много и колко – достатъчно?

Само този, който е готов да направи разумен регламент за какво и в какъв мащаб партиите могат да изразходват парите от своята субсидия. Не би трябвало да е възможно, например, да държиш субсидията си в спестовен влог и да финансираш благотворители начинания с цел политическа реклама.

В най-добрия случай – и в препоръчителния от гледна точка на демократичната процедура случай, партийните субсидии трябва да бъдат обсъдени спокойно, аргументирано и без популистки патос – „аз сега ще ви покажа на вас…“

Между другото – всеки политически въпрос, всеки въпрос от обществено значение трябва така да бъде обсъждан – спокойно, прозрачно и аргументирано. Някой ден, дай Боже, и у нас…!

Огнян Минчев

Фейскбук

 

loading...