НА ПРАВ ТИГЕЛ

Днешният предизборен дебат по bTV е историческо събитие за нашите медии. То се случи въпреки отчаяните опити на водещата да укроти „страстите” и затвори уста.

А защо е историческо? Защото беше на прав тигел!
Защото за първи път от толкова време насам от упор бяха поставени проблемите, от които бягат българските политици от всички цветове. И от които бягат и българските медии. Бяга от тях дори и електоратът.

А тези проблеми трябва да са основните въпроси на предизборната кампания.
Парадокс е, че историческото събитие беше направено от фолкпевицата Луна в диспута срещу Волен Сидеров, който овреме избяга от светлината на прожекторите, Александър Томов и Николай Малинов.

Част от скандала:
„Какво правят тези тримата в студиото – тези, които грабиха 30 г. България. Мястото им е в затвора. Незабавно да има закон за лустрация – санкции на хората на ДС, на доносниците, съд и затвор за всички, които направиха България най-бедната държава. Лупи, ще подпишате ли за лустрация?“, каза Луна на Томов, когото нарече комунист, подлога и подлец. После се обърна към шпионина Малинов дали и той ще подпише за лустрация. „Този, този и онзи дето се крие отзад зад камерите – комунист, шпионин и подлога!“, бяха репликите към Волен Сидеров.

Луна остро нападна и ГЕРБ като лицемерна „прозападна” партия, но всъщност прокремълска.

Луна предложи закон за лустрация, при което водещата Цънцарова я прекъсна, че сега не е момента. Не знаех, че водещата в bTV също е кандидат-президент, защото си позволи да се включи в дискусията. „Точно сега е момента, за да знаем как ще продължим!“, – е отговорът на Луна.

Малинов се подсмихваше, когато Луна се обърна към Томов с Лупи и ми подаде да подпише подкрепа за лустрацията, но когато Луна тръгна към Малинов за подпис и го нарече шпионин и на него му секна усмивката.

Мъжете-политици в студиото единодушно призоваха хулиганката Луна да бъде изгонена от студиото и bTV постъпи точно така.
.
Този конфликт медиите нарекоха „шоу”, , вкл. и наричащите се и наричани прозападни и проатлантически сайтове и вестници и оплюха всички участници.
А нейните реплики посочиха истинските въпроси на предизборната кампания:

1. Кой ограби България? И ще има ли някога възмездие за този небивал грабеж и всеобземащата всичко корупция?

2. Докога Държавна сигурност ще управлява България? И ще й бъде ли забранено най-сетне това?

3. Каква ще е външнополитическата ориентация на България –към Запада, към Изтока или разчекнала се в шпагат-разкъсване между тези две посоки?
.
Този конфликт обаче е истинският предизборен диспут у нас, който не се е състоял вече 30 години. И няма да се състои. И заради това несъстояване такова е дереджето на България.

Една фолкпевачка без никакъв шанс за победа го изрече. Солидните политици – от прокремълските до прозападните са същата цензура по тази тема, която упражниха поканените в студиото и bTV.
Някога царете допускали само шутът безнаказано да им казва истината. Луна е шутът в предизборната кампания. И затова тя изрече истината. Защото истината, казана от шут, не е опасна: „заражете го този смешник!”

Тези въпроси няма как да бъдат премълчавани винаги. Но могат да бъдат неглижирани във формата на шоу.
И съответно възприети като шоу, вкл. и от „умната и красива част” прозападна част от аудиторията. Възмутилите се от хулиганството зрители са от същото тесто.

И именно заради такава адудитория, която е електоратът, такъв дебат – истински, сериозен никога няма да се състои. Защото тя не го иска от политиците ни. И затова аудиторията-електорат си заслужава и прехода, и корупцията, и беднотията, и разложението на България, и още по-нерадостната й бъдеща съдба.

Григор Лилов