На четвъртия ден МВР обяви: Самоубийство?! Труп има, пистолет – не

Оръжието не е открито, някой

минал покрай трупа на бизнесмена Данаил Божилов

в пловдивския парк “Лаута” и го е взел

“Самоубийство”. Това пише черно на бяло в смъртния акт на 43-годишния бизнесмен Данаил Божилов, който беше открит мъртъв на 26 юли в пловдивския парк “Лаута” с изстрел в сърцето.

Документът беше издаден от “Траурни дейности” в Пловдив на четвъртия ден от смъртта на мъжа. Трупът беше освободен от Съдебна медицина в събота и близките си го взеха. Частна траурна агенция от Пловдив получи смъртния акт. Нейни представители заявиха пред “24 часа”, че са били помолени от колеги в Дупница за тази услуга.

Погребението на Данаил ще е в неделя от 13 ч, казаха близките му.

В петък главният секретар на МВР Младен Маринов загатна, че не е изключена версията за самоубийство. Тогава близките и роднините на Данаил Божилов отказаха да я приемат. Според тях няма причина той да посегне на живота си.

От ръководството на пловдивската полиция съобщиха, че са

открили

предсмъртно

писмо в един

от джобовете

на Божилов

Това станало при втория оглед на тялото.

“Работим вече изцяло по версията самоубийство. Кой ви каза, че това писмо се е появило на третия ден? На по-късен етап се установи, че бизнесменът сам е сложил край на живота си. Никога не сме изключвали тази версия”, заяви областният шеф на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Той каза, че оръжието, с което Божилов се е застрелял, още не е открито. Каква е логиката, попита “24 часа”?

“15-20 минути до пристигането на полицията на мястото на инцидента покрай трупа са минали и други хора. Някой от тях може да е взел оръжието”, отговори Илков.

Той каза какво пише в предсмъртното писмо. Според полицейски източници бизнесменът

имал

финансови

проблеми и

затова посегнал

на живота си

Братът на Данаил Тони Божилов пък твърди, че причините били по-скоро от личен характер. Предния ден той категорично отказа да коментира версията за самоубийство. Приятели и роднини от Дупница също я отхвърлиха. “Къде е оръжието, след като се е самоубил? Има ли барутни частици по ръцете?”, питаха те. И упрекваха разследващите, че ги държат в неведение.

В събота по обяд Тони и близките на Данаил вече говореха друго, като изказаха благодарности на полицията.

“Потвърждавам, че брат ми се е самоубил. Категоричен съм, защото разговарях с разследващите и видях и чух много неща. Вече съм сигурен, че е посегнал сам на живота си. Повече не мога да коментирам и ви моля да приключим случая”, каза Тони Божилов. Той е видял предсмъртното писмо и е разпознал почерка. Трудно си обяснява къде е оръжието, с което се е застрелял брат му, но и той допуска да е прибрано от минаващ човек по “кучешката алея”.

“Благодаря на екипа от криминалисти, който работи по случая. Свършиха си работата много професионално и перфектно”, каза братът.

Този рязък обрат накара специалисти да предположат, че версията за самоубийство може да е фалшива, за да приспи вниманието на евентуалния килър. Това била успешна практика на полицията и така имало заловени извършители.

“Не, не е фалшива версия”, отвърна старши комисар Атанас Илков. Той отказа да коментира

как точно

бизнесменът се

е прострелял

в гърдите,

а не в главата, каквато е практиката на самоубийците. В деня на инцидента зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов категорично заяви, че се работи по версията за убийство.

Данаил Божилов официално е собственик само на една фирма – “Данито” ЕООД, и името му не фигурира в други търговски дружества. Преди време е развивал бизнес като едноличен търговец.

През 2002 г. регистрира “Данито” със седалище в Дупница. Четири години по-късно мести адреса ѝ там, където е къщата на първата му съпруга – на ул. “Арда”.

През 2007, 2008 и 2009 г. отчита минимална печалба от 2 до 8 хил. лв. годишно. През 2010 г. придобива дълготрайни материални активи – машини и съоръжения за 27 хил. лв., но няма никаква печалба. Година по-късно стойността на ДМА пада до 19 хил. лв. Така до 2015 г., когато стойността им вече е 9000 лв. Започва да отчита и

загуби по около

20 хил. лв.

на година

Приходите от продажби на стоки и услуги растат и достигат до близо 190 хил. лв. годишно, но и разходите се увеличават до 205 хил. лв.

През 2012 г. се появяват първите задължения към доставчици за 15 000 лв. и други задължения от 33 000 лв. Те също нарастват и в края на 2015 г. вече задълженията към доставчици са 27 000, а другите – 100 000 лв. Те обаче са просрочени до 1 г. Според счетоводители това било в рамките на нормалното, защото много фирми имат подобни задължения.

Радко Паунов, Тони Маскръчка

24chasa.bg

 

loading...