НА ЧУЖД ГРЪБ И СТО СМЕТКИ СА МАЛКО

Щастливи сме да разберем, че място за паника нямало. Само където има един малъъъък проблем – паника няма сред управляващите. Явно тях сметките не ги притесняват. А и не се знае дали изобщо те си ги плащат, или нЕкой Кръстник се грижи за това.

Но да ми отговорят как се плащат сметки с 600 лева заплата, от които чисто се получават 500? А сметките само за тока през зимата са големи? О, забравих – те нямат познати, които да вземат по-малко от 3000 лева на месец. И понеже народните иззедници /лапсус – искаше ми се да кажа „избранници”, ама нямах желание/, не им се ходи по местни дестинации като Северозападна България например, или селата в Родопите, или във Видин, Сливен, Силистра…докато обикалят по света на наш гръб, да попитат там какво е съотношението заплата-сметки. Че нещо не излизат сметките….

В България при данъчното облагане минимум няма. Тоест дори от най-бедният се дерат по седем кожи за данъци и осигуровки /все повече се замислям защо изобщо да плащаме осигуровки – първо, никой няма да доживее до пенсия, а и да доживее, кой ще работи, за да му я плаща и второ – ако влезем в болница или имаме нужда от лекар, така или иначе си плащаме/. Но за богатите политици естествено има екстри – служебни коли, да не си търкат обувките, представителни разходи, да си купят и парцалки, намалени цени в бюфета, безплатни екскурзии, които живеят под наем и не са от София – минимален наем…и това на фона на заплати от по 7-8 хиляди минимум /не слагам представителните разходи, които са от порядъка на 2000 лева, точната сума е строго пазена държавна тайна/.

Повишението на тока и водата веднага води до повишение на всички останали стоки и услуги. Не с проценти, а с пъти, каквато е традицията на Територията. На фона на увеличените данъци и такси, които народните иззедници благосклонно решиха да увеличат, като видяха как благоденства материалът под вещото им управление!
Депутатите ще изкарат едни хубави Коледни и Новогодишни празници. С подаръци за децата си и близките си. Ще сложат свинско и винско на трапезата. И от сърце им пожелавам, като заспят, да сънуват пенсионерите как живеят с 200 лева на месец и каква трапеза ще имат за Коледа, да си представят, че не могат да купят подаръци на децата си и не могат да си платят сметките за тока.

Странното е, че един народ по-лесно се ликвидира с политика, отколкото с ятаган. Петстотин години робство с клане и насилие не успяха да ни ликвидират. Сега това ще го сторят българи /е, тук-там по някой евреин, турчин, грък и т.н. сред управляващите/. С високите цени. И по-рано е имало бедност, но българите са имали собственост. Сега много хора вече нямат поради всичките безумия на политиците. Зависят само от труда си, него могат да продадат. А той е безценен – тоест никой не плаща реалната му стойност, а само се подхвърлят достатъчно пари, за да оцелееш и да работиш, но никога достатъчно да живееш. Защото тогава може и да започнеш да мислиш за нещо друго освен как да си платиш сметките.

Ами честити празници, иззедници! Паника няма..

Елена Гунчева