НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА НА НАУЧНИТЕ ПУБЛИКАЦИИ

Според публикация на американски учени в сп. „Nature“, РНК ваксините, особено на Pfizer и Moderna (другите не били изследвани) МОЖЕ БИ осигурявали имунитет срещу Ковид-19 за 2-3 години, та дори и за цял живот, ако обаче вирусът не мутирал много. Как го измериха този „цял живот“ за половин година откакто ваксинират и колко дълъг ще да е той е един отделен и може би малко несъществен въпрос. Разбира се, от преболедуване официално признат имунитет остава само за жалките 6-9 месеца?!

Но според проф. Balicer, който е главен директор по инововациите на най-голямата организация за управление на здравеопазването в Израел, Clalit: „Около половината от възрастните, заразени при огнището на варианта Делта на Ковид-19 в Израел, бяха напълно ваксинирани.“

Световната здравна организация призова в петък напълно ваксинираните хора да продължат да носят маски, да спазват социална дистанция и да практикуват други мерки за безопасност от Ковид-19, тъй като силно заразният Делта вариант се разпространява бързо по целия свят.

CNN съобщава, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ също „предупреждава, че има малък шанс напълно ваксинирано лице да може да се зарази, ако бъде изложено на контакт с вируса“.

Витиевато, засукано, минимизирано, между другото, може би, евентуално и лекичко намекнато се прокрадва едно съмнение, което след някоя и друга година ще разбули всяко сегашно заблуждение.

Антония Първанова