НЕ ДРАЗНИ ДРАКОНА, АКО НЕ СИ ГОТОВ

Тъкър Суонсън Карлсън е известен американски политически наблюдател, водещ на предаването „Tucker Carlson Tonight“ по Fox News. Каналът „Тъкър Карлсън на руски“ помести в Ютуб видеозапис на неговото предаване, посветено на отношенията между САЩ и Китай, излъчено на 25 май.

Т.Карлсън:
И така, ако се грижите за демокрацията, то бихте погледнали резултатите от допитванията. Американците казват, че повече от всичко ги безпокои инфлацията, цената на бензина, проблемите на икономиката, липсата на детски храни, но изглежда във Вашингтон това не интересува никого. Вместо това те се занимават с нещо ново, създавайки нови утопии в другите страни. В Токио Джо Байдън предположи, че САЩ скоро могат да започнат война с Китай.

(Представя фрагмент от видеозапис от пресконференцията на Байдън в Токио:

Журналистка:
Готови ли сте да вземете военно участие в защита на Тайван, ако се стигне до това?

Байдън:
Да.

Журналистка:
Наистина ли?

Байдън:
Това е ангажимент, което поехме.

Край на фрагмента.)

Т.Карлсън:
Какво?! Даже ако вие сте за конфликт с Китай – а властите безусловно искат това – ще можем ли ние да спечелим война с Китай, с тяхното сегашно въоръжение? В смисъл – нека да сме откровени. Да се опитват да се „отмият“ от тези коментари, е смешно. Това е старата привичка на човек, който не може да се спре. Това е впрочем президентът на САЩ. Това е най-малко третият път, в който Байдън заплашва Китай с война, а нали той също постоянно заплашва с война Русия, с което те сега са и заети ( военните действия в Украйна ). Елбридж Колби, бивш сътрудник на администрацията на Тръмп, а също експерт по отбранителна и информационна политика, който в продължение на много години беше много рязък по отношение на Китай в своите статии.

( Представя събеседника си )
Елбридж Колби, благодаря много, че дойдохте. И така, у нас има старо правило да не се говорят определени неща на глас – така наречената „стратегическа двусмисленост“. Какво мислите за това, че президентът я наруши сега?

Е.Колби:
Аз мисля, че това е грешка, Тъкър. Чуйте, аз също мисля, че ние сме длъжни да защитаваме Тайван, но има причина, поради която ние не говорим за това. Спомнете си старото правило: „Да говорим тихо, но да имаме у себе си тояга“. А както казахте Вие, ние нямаме такава тояга. Нямаше нужда президентът да отговаря на този въпрос. Не бива да се дразни дракона, когато не си съвсем готов. Но за съжаление, това е ситуацията, в която се намираме сега.

Т.Карлсън:
Отчитайки, че цялата мрежова инфраструктура се произвежда в Китай от компании, контролирани от китайското правителство, до каква степен Китай може да ни изключи? Та ние зависим от тях практически във всичко, ние даже нямаме родно производство на витамин С. Къде е сега смисълът така открито да се говори за конфликт?

Е.Колби:
Именно. Ние трябва да се готвим за конфликт и да не даваме вид ( че го правим ). Ако сме сериозни по отношение на това, а то не е шега. Самият президент каза, че Азия ще стане най-важната точка в света и най-крупното средоточие на икономиката. Държим ли се като страна, която се готви за предполагаема война с Китай? В смисъл, че шансовете за военен конфликт са големи и десетки хиляди, ако не и стотици хиляди американци, както военнослужещи, така и цивилни, могат да загинат. И моят въпрос е защо всички – демократи или републиканци – се държат така, сякаш това е невъзможно, вместо, да кажем, да се договорят и да изпратят 40 милиарда в Украйна. Както знаете, аз съм за спасението на украинците, но ние сме на границата на война между свръхдържавите. Държим ли се като страна, която очаква това? Не мисля така.

Т. Карлсон:
Вчера разговарях с един военнослужещ и той каза: „Всяка среща с командира е посветена на политиката. Всичко е дивашки политизирано“. И аз се питам – дали поне някой ( от тия ), които се изказват за водене на тези нови войни, се е замислял за готовността на въоръжените сили на САЩ?

Е.Колби:
Чуйте, в армията има много забележителни хора. Аз също като Вас, съм обезпокоен от политизацията и приумиците – защото това оказва много силно влияние на нашата боева готовност, без съмнение. Но чуйте, според неотдавнашните новини от страна на Китай, се съобщава, че те забраняват на членовете на Комунистическата партия – основният елит на Китай – да владеят активи зад граница. Те даже отнемат паспортите на хората, които се опитват да излязат от Китай дори не за дълъг период. За какво говори това? Говори, че тази страна се готви за нещо. Ние също сме длъжни да се готвим. И ( вниманието на ) нашите военни не трябва да се отвлича от това. По принцип по този проблем не трябва да се работи половинчато. Това се отнася не само за военните и офицерите, но и за гражданските лица, с политическите лидери, които носят отговорност за тях. Ето това е моят въпрос вместо откровено да дърдорим – „о, да, поехме този ангажимент“.

Т. Карлсон:
Защо не се готвим?

Е.Колби:
Трябва да се спре това,Тъкър. Трябва да се избегне войната.

Т.Карлсън:
Разбира се. И ако във вашата армия няма парамилитокрация – значи не сте готови. И точка! Елбридж Колби, бях радостен да Ви видя.

Превод: Милена Върбанова