Не Путин, а Big Oil дигат цените на бензина и дизела!

Не Путин, а Big Oil дигат цените на бензина и дизела!

Цените на суровия петрол достигнаха нива, невиждани от повече от 13 години, Big Oil удари джакпота. Още преди войната на Путин цените на петрола започнаха да се покачват поради възстановяването на глобалното търсене и ограничените запаси. Миналата година, когато американците вече се мъчеха да плащат сметките си за отопление и да напълнят резервоарите си, най-големите петролни компании (Shell, Chevron, BP и Exxon) отчетоха печалби в размер на 75 милиарда долара. Тази година, с любезното съдействие на Владимир Путин, Big Oil е на път към много по-голяма награда.

Как петролните компании използват цялата тази непредвидена печалба? Мога да ви уверя, че не инвестират във възобновяеми източници. Те дори не увеличават производството на петрол. Както каза висшият изпълнителен директор на Chevron Майк Вирт през септември, „бихме могли да си позволим да инвестираме повече“, но „пазарът на акции не изпраща сигнал, който да казва, че смятат, че трябва да правим това“. Превод: Wall Street казва, че начинът за максимизиране на печалбите е да се ограничи предлагането и вместо това да се повишат цените.
Така че те изкупуват обратно собствените си акции, за да дадат още по-голям тласък на цените на акциите си. Миналата година те похарчиха 38 милиарда долара за обратно изкупуване на акции – най-голямото обратно изкупуване от 2008 г. Тази година, благодарение до голяма степен на Путин, петролните гиганти планират да изкупят още поне 22 милиарда долара.
Не се заблуждавайте. Това е пряко преразпределение от потребителите, които плащат през бензиновата помпа, към инвеститорите и висшите ръководители на Big Oil.

Преди дни Европейският съюз посъветва своите членове да търсят данък върху непредвидените печалби за петролните компании, които се възползват от тази много тежка извънредна ситуация, за да повишат цените си.
Демократите в САЩ току-що въведоха подобно законодателство в Съединените щати. Законопроектът, внесен от сенатор Шелдън Уайтхаус и представителя Ро Хана, ще обложи най-големите петролни компании, които регистрират най-големите си печалби от години, и ще използва парите за предоставяне на тримесечни чекове на американците, изправени пред шок от ценовите стикери, тъй като инфлацията продължава да нараства. (Законопроектът ще изисква петролните компании, произвеждащи или внасящи най-малко 300 000 барела петрол на ден, да плащат данък за барел, равен на половината от разликата между текущата цена на барел и средната цена от 2015 до 2019 г. Това е едва ли конфискация. Това бяха години, когато енергийните компании вече регистрираха големи печалби. Тримесечните отстъпки за потребителите постепенно ще отпаднат за лица, печелещи повече от 75 000 долара, или двойки, които печелят 150 000 долара.)

В България Законът за спекулата е спрян….

Боян Дуранкев