Не страдай и ти, Слави! Кьорав карти не играе

Да си кажа и аз. Метафорично.

Неотдавна Слави Трифонов ме попита в собственото си предаване: „Вие като какъв ме виждате, господин Марков?“ Отговорих му, че за мен той е шоумен! Леко се засегна, но мисля, че това имаше и здравословен ефект в онзи момент. Нали съм призван за лекар, трябва да лекувам болните видове. Съдба. Не вярвах, че ще разбере дълбокия смисъл на искреното слово и точно така се случи. Веднага след това попадна в мрежите на политическите измекяри, интриганти и клиентелисти, които съвсем скоро му казахта публично в очите онова, което и аз му казах тогава, а именно: „Слави, ти си просто шоумен!“

Проблемът, обаче, е далеч по-сериозен. Фактът, че Трифонов запретна ръкави пред проблеми от които нищо не разбира говори сам за себе си. Това, че имаше козя пътека към американската посланичка не го направи знаещ и можещ. Надявам се вече да го е разбрал! Същото се отнася и за клиентелата на руското послоство, но това е друга тема. Играта е за играчите, не за свирачите и певачите, Слави! Толкова е голяма и сложна, че за теб няма място в нея, независимо с кого си пиеш кафето и колко силен на деня е той. Това е игра на тронове и за нея се изискват знания, умения, качества и опит. Смело сърце, също!

И преди време и днес съжалявам този наш съгражданин, а това е лош подход от моя страна. Не трябва да се съжаляват хора, които са предупредени, съответно въоръжени. Когато загубят битката – те просто толкова си могат! И няма сила, която да ги върне на бойното поле, защото не стават за него! Виж за шоу, да! И трябваше него да го продължат, за да пребъдат. Защото всички там са шоумени, добри момчета. Не лоши хора, като мен.

Не страдай и ти, Слави! Кьорав карти не играе.

Николай Марков