Нидал Алгафари: Политическият театър е некачествен. Сценарият е скапан, а актьорите са калпави

Партиите ни спретнаха най-грозния театър на абсурда на тази предизборна кампания. Доскорошни най-върли противници се прегърнаха. Появиха се пълни недоразумения за кандидати за депутати. Листите се напълниха с калинки, които скачат от партия в партия в името на келепира да влязат на всяка цена във властта. 

Кой, ако не професионален режисьор и писател може най-добре да оцени абсурдността на ситуацията? Затова се обърнахме за коментар към Нидал Алгафари – режисьор, пиар експерт и писател. Като белетрист той изследва отношенията между човека и Бог. Наскоро излезе третата част от първата му тетралогия. Тя е с повокативното заглавие „Любиш ли, ти Бог си“ – много актуално на фона на политическата обстановка, в която „играчите нямат страх ни от Бога, ни от Дявола“.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Защо толкова много хора на изкуството се изкушават да влизат в политиката, г-н Алгафари? Нима творчеството се оказа по-неприятно занимание от партийността?

– Всеки един човек на изкуството има нужда от политическа подкрепа, защото в България всичко е бизнес. Логично е да потърсиш политици, които да те подпомогнат финансово я за роля, я за филмче, я за книжка… От друга страна пък, политиците се опитват да се скрият зад известни хора на изкуството. И цялата работа е грозна и гнусна.

– Евгений Михайлов, който може и да е добър режисьор, след като успя да разтресе държавата с прословутата „танкова реплика“, сега пристана на ДОСТ… А в крайна сметка той от началото на промените у нас работи срещу България. Как ще коментирате политическото му поведение?

– Той би могъл да бъде добър режисьор. Има качества. Лашка се дали нагоре, дали надолу, надясно или наляво. В крайна сметка трябва да търси начин за подкрепа за професионално развитие. Но отиването му в ДОСТ… Ама какво да ви кажа, аз обръгнах и мога да очаквам всичко след прословутата целувка на „Орлов мост“ – между партията, която смени имената на нашите мюсюлмани, разби хиляди съдби, и движението, което защитава пострадалите. Та Слави Бинев отишъл в ДПС, Евгений Михайлов – в ДОСТ, някой друг – на друго място… Нищо не ме учудва вече.

– Струва ли си да си продадеш душата, за да получиш пари или възможности, за да снимаш филм, например? Та да скочиш в ДОСТ, например?

– Душите в България много отдавна нямат цена. Те са като скрапа, който се претопява и отива за преработка. Нямаме вече самочувствие, защото то е обезценено. Имаме само далавера.

– Парламентът се оказа лош, но професионален театър. А играчите в него – по-добри от професионалистите? В момента разиграват истински театър на абсурда.

– Политическият театър е некачествен. Сценарият е скапан, а актьорите са калпави. А за абсурда – стигнахме до него, защото нивото на хората бе докарано до това ниско ниво от телевизиите, които бълват всевъзможни долнопробни реалитита, обслужващи най-низките страсти. Може ли един политик да говори на друг: „Ела да се разберем като мъже“. Политиците са нещастни хора, които по стечение на обстоятелствата са попаднали във властта.

– Как виждате бъдещия театрален храм – парламента?

– Усещането ми е, че няма да може да се състави правителство. Освен ако не се направи коалиция ГЕРБ – Патриотите – ДПС, или БСП – Патриотите – ДПС. Но, според мене, ще има нови избори. И накрая ще се стигне до коалиция между ГЕРБ и БСП. И тогава ще ги питам как ще обясняват на хората досегашното си поведение?

– Като писател имате ли изкушение да напишете роман с герои политици?

– След като завърша тетралогията, от която наскоро излезе третата част „Любиш ли, ти Бог си“, ще започна нова. И в нея ще опиша какво се случи през т.нар. комунизъм, какво направиха с турците, как стана преходът и други неща, на които съм станал свидетел. По изключително грозен начин ограбиха всичко, което можеше да се открадне. Но творбата ще бъде не в документален, а в художествен вариант. Ще разказва за една изключителна любовна история между мюсюлманка и сириец, дошъл да живее в България. На този фон ще се развиват всички грозни неща, които се случиха в страната ни.

Резултат с изображение за Нидал Алгафари

http://pik.bg