Николай Милчев: На умрели лисици се правят партиите на статуквото. Надяват се новите да се провалят

Така наречените „партии на статуквото“ се правят на умрели лисици. Много се надяват, че новите няма да стигнат до успешен край. Разчитат, че ще се провалят, за да останат те единствена възможност. Не виждат нито за момент бъдещето без собствените си снимки по стените. Мислим си, че Борисов е управлявал 12 години. Но има усещане не само за вечност, а за спряло време. В него е много удобно – Вазов го е описал блестящо в “Под игото”. Сега времето става бързо и в него са възможни грешки. Но е важно да не се връщаме назад.

Това заяви в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ поетът и публицист Николай Милчев.

Той коментира следизборната обстановка у нас. Часове след като стана ясен изборният резултат от балотажа Милчев публикува есе, в което призова Румен Радев и Илияна Йотова да „внимават в картинката“ и предупреди – хората с костюмчетата по стълбата са опасни:

„Видяхте ли колко хора тръгнаха след него по тая стълба – ще си счупят краката да вървят нагоре. Вярно, сега е време за фойерверки и шампанско, за хора и ръченици, за кимане с глава и одобрение, но стълбата, стълбата… И новите костюмчета… Те са вечни, но и опасни, господин Президент“, написа преди около седмица Милчев.

„Опасявам се от многото гласове, които ще чуем сега за несмиряване, от които години наред не чувахме нищо. В момента излизат факти от хора, които не са говорили тези неща довчера. Въртележка от кончета се върти. Това е лунапарк, латерна. Започват да се явяват и други гласове и трудното е да се разбере кой го прави заради стълбата и кой го прави заради това, че естественото му състояние е да е честен и почтен“, посочи Милчев.

Той изрази надежда, че правителство ще може да се състави. Проблемът според него е в това, че не се случва това, което се говори публично.

„Нерпепкъснато се говори, че не са важни личностите. но после се опира до това. Днес слушах Кристиан Вигенин, който направи намеци и каза, че трябва да се участва с партийни фигури, за да се ангажират партиите, а не да се бяга от експерти“, коментира още Милчев.

Поетът коментира и избирателната активност в Турция. Според него е била разиграна етническата карта.

„Показаха какво могат и каква война могат да разпалят. Това бе политическо военно обучение по границата“, посочи Милчев

Frognews.bg