Николай Радулов: Войната между МВР и прокуратурата ще приключи, когато Гешев се махне

Войната между МВР и прокуратурата ще приключи, когато се направят такива промени, че главният прокурор да не може да командва както цялата прокуратура, така и да се опитва да командва и МВР и специалните служби. А и когато се случи това, което хората на улиците искаха миналата година – да се махне Иван Гешев. Краят е предизвестен, кога ще стане – това е друг въпрос. Това заяви пред БНР проф. Николай Радулов, депутат от ИТН, специалист по национална сигурност.

Той беше категоричен, че всички закони, касаещи съдебната власт, трябва да бъдат внимателно прегледани: „Няма да е просто и не може да става дума за един закон“.

По думите му промените в Закона за специалните разузнавателни средства са били така направени, че прокуратурата има право да е един от заявителите на СРС и зави, че това трябва да се премахне.

„Не е необходимо да разполагат с такива правомощия, които често водят до изкривявания“, подчерта депутатът.

Във връзка с бъдещето на КПКОНПИ проф. Радулов коментира, че е рисковано предложението на „Продължаваме Промяната“ да й се увеличат правомощията и да ѝ се дадат права за разследване:

„Ако получи КПКОНПИ и възможност за разследване, ще създаде много тежък и мощен инструмент, който много започва да прилича на една голяма бухалка – политическа полиция. Ако не искаме това да се случи, а искаме да дадем повече правомощия на тази структура, трябва да се създадат отново възможностите в МВР – ГДБОП и в ДАНС да се правят разследвания, свързани с корупцията“.

Експертът уточни, че може КПКОНПИ да получи правомощия за разследване, но такива трябва да получат и МВР, и ДАНС, за да не се получи монопол, една бухалка.

Според него за тази промяна може да се получи консенсус в парламента.

Frognews.bg