Николай Хаджигенов пред Фрог: Гешев лъжеше, излъчваше страх

Имаше смисъл от изслушването на главния прокурор Иван Гешев. И ще ви кажа защо. Първо – той говори едни и същи неща от момента, в който стана кандидат за главен прокурор. Второ – той лъже всеки път, когато си отвори устата. Гешев казва: „Нямам право на това, нямам право на онова“.

Това каза депутатът от ИБТНИ адв. Николай Хаджигенов, който оглавява временната комисия за установяване на полицейско насилие по време на протестите и незаконно прилагане на СРС-та. Той допълни:

Затова не напразно цитирах текстове от Конституцията и законите, за да му докажа, че това, което говори не е вярно. На третия ми цитат Гешев рече: „Това е вашият прочит“. Да, в законите има само един прочит и там ясно пише, че главният прокурор командва цялата прокуратура. Както и че в нея не става нищо без него. А не да ни пробутва: „Аз нямам право, аз нямам възможности, променете закона“. Имаше нужда от това да се види как изглежда главният прокурор. Започнах да се шегувам с въпроси от рода на защо му е мултитемпературен охладител, а той отвърна, че плаща наем. Важно беше да се види каква тотално корумпирана неадекватност има прокуратурата.

Практикуващите юристи чудесно знаем що за главен прокурор имаме. Не сме изненадани от изявата му. Видяхте, че каквото и да го попитат, той отговаряше едни и същи неща. Не напразно направихме аналогия с предходния главен прокурор Сотир Цацаров, който беше доста по-умен и подготвен, за разлика от този.

Относно отричането на подчиненост в прокуратурата, народният представител от ИБТНИ каза: „Не напразно четох НПК. Този член му го показаха отстрани на Гешев, той не беше чувал за него. В него съвсем ясно пише, че по-горестоящ прокурор може да отмени всички актове на долностоящия, може да изземе преписката и може да извърши всички действия. Има чл. 46 и той казва то ва.

Относно поведението на Иван Гешев, Хаджигенов коментира: „Цялото му поведение показваше страх. Той можеше да се разчете и от езика на тялото, от всичко.

На въпрос защо в повечето европейски страни главният прокурор няма охрана, а у нас има, депутатът обясни: „Гешев и затова излъга. Главният прокурор се охранява само ако има нужда. При напомнянето, че в Русия и Турция само се пазят главните прокурори с държавна охрана, адвокатът уточни: „Така е и в Северна Корея също се пази главният прокурор и затова има причини. Там прокуратурата е инструмент на репресии, както у нас. В нормалните страни държавен служител на висок пост се пази само ако има нужда. Пълна глупост е обяснението на Гешев, че се е изправил срещу милиардер. Моля ви се, почти се разплаках.

На въпрос дали постъпват нови данни и сигнали за полицейско насилие, той обясни: „Всеки ден постъпват нови сигнали и за насилието, и за СРС-та. През последните дни съм затрупан с нови видеа, дори екипът не насмогва да ги прегледа. Изискали сме записи от всички телевизии. В това, което са изпратили от МВР, няма нищо. От втори септември /бел. ред. кървавата сряда/ на записите не се вижда абсолютно нищо. Все едно не е имало нищо. Въобще не е странно. По едно време броях камерите, които разнасяше само МВР. Бяха около 50. Те най-вероятно са били много повече. Ще променим датата на заседанието на комисията за идния вторник. Сега търсим свободна зала. И тогава ще изслушаме двете момчета, които също са пострадали от полицейско насилие. Едното от тях е в чужбина, но ще ги очакваме “

Frognews.bg