Нинова: Аман от номерата на Борисов!

Първо – елате си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане, заяви лидерът на БСП след среща с регионалния министър Николай Нанков, съобщава агенция Фокус.

„Управляващите искат да пуснат паметника на Бузлуджа на търг, явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което супер лицемерно.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с регионалния министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа“ на партията.

„Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо – елате си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане“, посочи Нинова. По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този.

„Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме“, каза тя. Нинова съобщи, че от МРРБ са предложили на БСП много варианти за възмездно предоставяне, като отдаване под наем или продажба след търг.

„За мен това е начин да не се случи това, което желаем – да получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга“, коментира Нинова. „Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерски съвет през 2011 г., да получим паметника като собственици“, каза Нинова.

„Бойко Борисов да си изпълни това, което ни е предложил, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет“, каза лидерът на БСП.

Със сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника „Бузлуджа“ е невъзможно. Това обясни пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след среща с Корнелия Нинова.

„Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно“, посочи Нанков. По думите му през 2011 г. има решение на Министерски съвет по казуса с „Бузлуджа“.

„От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството

http://19min.bg

loading...