Нинова внася искане за оставка на Караянчева

Внасяме искане за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В декларация от името на групата лидерът на БСП изтъкна, че искането председателят да бъде отстранена от поста е мотивирано с 5 аргумента.

„Първият – непознаване на Конституцията на Република България и погазване на Правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е със силата на закон. Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек, премиера Борисов. Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвърто – незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и пето – думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, заяви Корнелия Нинова пред депутатите.

Социалистът даде и няколко примера, които, според нея, доказват основанието на критиките, посочени в тези пет точки. Според нея още в първите минути на встъпването си в длъжност Караянчева е показала непознаване на основния закон, като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели, а в конституцията е записано, че представляват целия народ.“Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, допълни Нинова. Тя припомни още, че министър-председателят вече цяла година не е присъствал на парламентарен контрол и попита дали някой е депутатите познава подобна практика в законодателен орган на друга европейска държава.

https://www.bgonair.bg/

loading...