Нинова за сделката ЧЕЗ: Какво се случи? Дължите обяснение г-н Борисов

„Какво се случи между 1 март и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи“. Това написа в социалната мрежа лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на комисията за сделката ЧЕЗ.

Тя цитира думите на министър Горанов от 1 март, когато той заяви, стоейки до Гинка Върбакова след среща при Борисов: „Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен“.

„Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия. Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и ОП те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза- от – разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи. Ясно е, че Борисов си променя позицията по три пъти на ден, но вие къде сте в това правителство? И още един въпрос – вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им. Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България“, пише още Корнелия Нинова.

Председателката на БСП Корнелия Нинова заподозря, че „нещо се случва зад гърба на хората“ покрай сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ за активите на чешкото дружество в България.

В своя публикация в социалните мрежи Нинова припомня изказване на финансовия министър Владислав Горанов от 1 март, след среща с Гинка Върбакова при премиера Бойко Борисов: „Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен.“

„Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени?“, пита Корнелия Нинова.

Соцлидерката допуска, че кабинетът е излъгал хората, „за да приспи гнева им от задкулисието“.

„Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия. Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и ОП (Обединени патриоти – бел. ред.) те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза – от разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи“, пише още Нинова.

И поставя още един въпрос към властта: „вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им.

„Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България“, казва председателката на БСП

Нинова за сделката ЧЕЗ: Какво се случи? Дължите обяснение г-н Борисов

cross.bg