Нинова към ГЕРБ: Ако гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд и в Страсбург

„Народе, съжалявам, че днес ставате свидетели на това, което показва, че българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си и да даде перспектива, да отговори на реалните ви проблеми, да помогне да ги решите и да ви даде надежда“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебатите по искането за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, предава „Фокус“.

„Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Валери Жаблянов е незаконно, тъй като не отговаря на условията на Правилника на Народното събрание, провъзгласен от Конституционния съд за закон“, заяви Нинова и определи искането за оставка като противоконституцонно.

„В ГЕРБ има много достойни и умни хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция“, посочи Корнелия Нинова и цитира изказване на депутата от ГЕРБ Георги Марков за Конвенцията.

„Има ли двойни стандарти – депутат от БСП изразява несъгласие с международен договор, депутат от управляващото мнозинство изразява несъгласие с международен договор. В първия път това е основание за оставка, а във втория – не“, коментира лидерът на БСП.

„Не само, че проявявате двойни стандарти, а нарушавате основни конституционни права“, изтъкна Корнелия Нинова.

„Лъжете – Валери Жаблянов стоя прав и спази тишината, която се изисква в минутата мълчание. Единственото, което направи е да предложи към уважението на жертвите на комунизма да прибавим и уважение към жертвите на фашизма“, каза още тя, като този начин опита да опровергае един от мотивите за искането на оставката на зам.-председателя на Народното събрание.

Лидерът на БСП прозря и други мотиви за искането на оставката на Валери Жаблянов от ГЕРБ.

„Оставката на Валери Жаблянов е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев“, обяви Корнелия Нинова и припомни, че Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание, за да не бъде пленарната зала празна при посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

„Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена заради нарушаване на основни принципи на Конституцията и правовата държава“, обясни Нинова.

Тя се обърна към управляващото мнозинство с думите: „Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционния съд. Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата европейска присъда, който ще ви покаже, че Граждани за европейски развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен. На това Българската социалистическа партия ще се противопоставя категорично със всички правови и политически мерки“. Корнелия Нинова посочи, че президентът Румен Радев е прав да казва, че парламентарната република атрофира и обвини ГЕРБ, че дава нов принос в тази атрофия, превръщайки парламента в съд.

„Днес това тук е трибунал. Извънредно съдилище срещу инакомислещите“, аргументира се лидерът на БСП

Нинова към ГЕРБ: Ако гласувате оставката на Жаблянов, отивате в Конституционния съд и в Страсбург

cross.bg