Нинова: Не се заблуждавайте! Цветанов не прави нищо без знанието на Борисов!

Според нея скандалът в НДК прилича на скандал на две дами – Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова. Борисов лавира, но засега неуспешно, е прочитът на лидера на БСП. Важното е, че две групи в ГЕРБ взаимно се обвиняват в корупция и че това се лепи на европредсе

„Спорът не е за това кой самолет е технически по-добрият самолет за България. Спорът е политически. Това е опит да се омаловажи ролята на президента Румен Радев!“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе гост в сутрешния блок на БТВ.

Президентът Румен Радев е различен, той е различен от статуквото, посочи Нинова. А Борисов не е свикнал да работи със силен президент.
Нинова подчерта, че Бойко Борисов е свикнал да управлява в премиерска република, докато сега има друга силна институция, каквато преди не е имало.

Лидерът на БСП направи следния анализ:
„Защо се стигна до комисията? Радев каза в Гърция, че иска да има единен орган срещу корупцията, който да дисциплинира политическата класа. И веднага се появи тази анкетна комисия в парламента!“

Това е съгласувана атака срещу президента Радев. Цветанов не прави нищо без Борисов, категорична бе Нинова.
„Цветанов е изпълнител на волята на Борисов. Изобщо не си представяйте, че го прави на своя глава. Това е обща тяхна позиция“, посочи Нинова. А на забележката от страна на водещия предаването „Тази сутрин“ Антон Хекимян, че Борисов е отишъл на крака при Радев, за да се сдобрят веднага отвърна: „Добър театър! Цветанов не прави нищо без съгланието на Борисов. Така че това е съгласувана атака срещу президента!“ Според нея ролите са разпределени – „Цветанов да атакува, а г-н Борисов да бъде омиротворителя, този, който създава комфорт в държавата“.
Атаките ще продължат, бе политическият извод на Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че изборът на нов изтребител за армията е в ръцете на изпълнителната власт. „Всичко е в техните ръце. Г-н Борисов отиде в Брюксел и пред премиера на Швеция заяви – започваме преговори с вас! Той предреши нещата, не Румен Радев! Защо не отиде в Щатите и да заяви – започваме преговори за Ф-16? Или в Италия и да каже – започваме преговори за Юрофайтър? Имат мнозинство, имат изпълнителна власт, да реават този въпрос“, каза Нинова.

Специална комисия е трибунал. Парламентът няма право да разследва държавния глава, посочи тя по отношение на анкетната комисия за избора на нов боен изтребител за армията. Нинова припомни, че парламентът винаги може да провери как се изразходват средствата за нов изтребител – на закрито заседание в пленарната зала могат да бъдат извикани всички, които имат отношение по темата. Те биха могли да бъдат разпитани и от специализираните парламентарни комисии.

Лидерът на БСП посочи и, че правителството не изпълнява решенията, които всички заедно са взели на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

Корнелия Нинова коментира и втората анкетна комисия, която създаде парламента – за скандала около НДК. Тя бе предложена от БСП.

Председателството вече е опорочено от скандали за корупция и то на тема „плочки“, каза Нинова в коментар по скандала на НДК. И попита риторично: „Представяте ли си това как изглежда отвън, от Европа?!“

„За пръв път се вижда, че две лобита в ГЕРБ се сбиха и Борисов е поставен в ситуация да лавира между тях. Сутринта избра едно, вечерта – друго. Но това е в негов стил. Сутринта уволниха Боршош, вечерта го възстановиха“, каза Нинова. На въпрос кой стои зад Мирослав Боршош, кой зад другото лоби, тя отвърна: „Неофициално Бъчварова срещу Лиляна Павлова. Не знам подробности. Важното е, че две групи в ГЕРБ взаимно се обвиняват в корупция и че това се лепи на европредседателството ни!“

Битките на лобитата пречат на държавата, смята тя. В споровете им не чухме да говорят за политики, посочи Нинова. Според нея скандалът в НДК прилича на скандал на две дами – Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова. Борисов лавира, но засега неуспешно, е прочитът на лидера на БСП. Според лидера на БСП ДАНС и прокуратурата трябва да кажат има ли престъпление около ремонтите в НДК. А парламентарната анкетна комисия трябва да изслуша страните.

Корнелия Нинова обърна внимание, че по искане на БСП бе създадена парламентарна комисия за неизплатените заплати на работници. Не сме доволни от работата й, защото излиза с половинчати предложения, каза тя. Социалистите предлагат промяна в закона, който да попречи закъсали фирми да се прехвърлят на клошари и работниците да остават без заплати. Друга идея на левицата е взиманията на работниците да не са в края на веригата, след банките, а в началото й.

Корнелия Нинова заяви, че законопроектите на БСП продължават да не се разглеждат от парламента.
Защо, бе хора?!, обърна се към колегите си от ГЕРБ тя. И посочи, че един от проектите на левицата има за цел да не може за дълг от сто лева да се изнася на продан жилището на длъжника.

„Не подтикваме полицаите, но ги подкрепяме. Колко години ГЕРБ управлява МВР? Реформата е възможно, но трябва да се разговаря. Има едно високомерно отношение. Очакваме г-н Борисов да внесе стратегия“, каза още тя.

Поздравих г-н Гергов за 125-годишнината на партийната организация в Пловдив. Той ми се обади, каза Нинова, отговаряйки на въпроси потушени ли са напреженията в БСП.

Корнелия Нинова отговори и на въпрос чувства ли се „г-жа Лъжа“, както бе наречена от ГЕРБ в хода на предизборната кампания. „За съжаление, моите „лъжи“ се оказаха истина! И за двойния аршин в качеството на храните, и за заемите!“

„Времето показа истини, които не ми харесват. Новият заем за 200 млн. евро. Когато казах „Хора, готвят се за нов заем“, защото го виждах, заложен в 3-годишната прогнозна рамка, те казаха „Тя лъже, госпожа лъжа“. Е, заемът вече е факт. Когато говорех за двойните стандарти в храните и че трябва да вземем мерки, те казаха „Тя е антиевропейка, БСП ще извади България от ЕС, не гласувайте за тях, тя лъже“. Факт ли е днес двойният стандарт в храните? Факт е. За съжаление, моите лъжи излязоха истина“, каза още Нинова.

epicenter.bg