Нито една държава в ЕС не подкрепя България за Македония

Българските претенции по македонския въпрос са посрещнати с неразбиране и учудване в Брюксел, пише авторитетният немски всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Европейските посланици не искат повече да натоварват процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС с въпроси за идентичността. В ЕП се чудят защо страната ни не е изразила забележките си още през 2018 г., със същото правителство у нас, когато се решаваше спорът за името между Македония и Гърция.
„Сега постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев вече два пъти изнесе емоционални беседи на своите колеги относно факта, че преговорите за присъединяване към ЕС на С. Македония могат да започнат чак когато страната изпълни специалните условия на България. София иска македонците да признаят, че всъщност са били българи и че са говорили български език преди да станат независима нация чрез процес на историческа фалшификация“, отбелязва FAZ.
„Той обаче не е срещнал разбиране нито сред гърците, нито французите или холандците, които преди година блокираха началото на преговорите на С. Македония и Албания за присъединяване към ЕС“, твърди германският всекидневник.
„През август София обясни на своите партньори в ЕС във вербална нота и меморандум българската позиция. В нея например се посочва, че България отхвърля обозначението „македонски“ за езика в съседната държава, повдига се въпросът за името на южната ни съседка и др“. Припомняме, че преди седмици темата предизвика напрежение между  премиера на С. Македония Зоран Заев и  външния министър Екатерина Захариева.
„Германия, която е водеща в ЕС обаче настоява България и С. Македония да разрешават подобни спорове двустранно и да не ги включват в рамката за преговори“, пише още FAZ. Флагманът  припомня, че и на скандала между Атина и Скопие също се гледаше критично в Брюксел. Сега отново има същото отношение – този път заради българските искания. „На Балканите и без това има достатъчно проблеми – от слаби институции до широко разпространена корупция“, коментира германският всекидневник. Това е намек, че в ЕС знаят, че неполучени от Скопие бизнес аванси всъщност влияят на бг позицията, което само ние си мислим, че е тайна!
„Ключовото решение дали С.  Македония ще започне преговори за членство ще бъде взето от външните министри на ЕС на 10 ноември, а България вече се акани да блокира този процес, тъй като решенията се вземат с консенсус“, пише FAZ.

19min.bg