Ни ред, ни сигурност

Бедна България отделя най-много средства за обществен ред и сигурност като дял от брутния си вътрешен продукт в целия ЕС, разбираме от най-новите данни на „Евростат“. Цифром това прави цели 2,8%, като от всичките 28 държави няма такава, която да се бръква с повече от 2,4 на сто. Средно за целия ЕС делът е 1,8%, а за сравнение при локомотивите Германия и Франция той е малко над 1,5 на сто, докато в Дания и Люксембург – точно 1%. И забележете – тук влизат разходите за полицейските служби, противопожарната охрана, съдебната система и издръжката на затворите, армията не е включена.
Веднага идва логичният следващ въпрос: а къде са резултатите? Или по-скоро: къде изтичат парите? Защото у нас полицаите са в перманентна готовност за протести, оплакват се, че са принудени да харчат от джоба си за униформи и разни пособия, патрулките са в окаяно състояние,  пожарникарите – без съвременно оборудване. А какво да кажем за съдебната ни система – най-корумпираната в целия ЕС. Ефективно осъдените за престъпления в България са под 10% от заловените извършители, но това не пречи съдиите ни да вземат тлъсти заплати, хонорари, бонуси и да се радват на всякакви привилегии…
Не е ли циничен парадокс да харчим в процентно отношение три пъти повече от Дания, Швеция, Холандия, а да получаваме 20 пъти по-малка сигурност. Погледнете какво се случва навсякъде – престъпността цъфти в големите градове и става все по-брутална, за селата да не говорим.
Какъв е изводът ли? И двойно повече средства да заделяме, те ще потъват като в бездънна яма. А ефектът ще клони към нулата. Защото очевидно не става дума за „ред и сигурност“, а за охрана на елита. Което пък е показател, че недоволството сред хората е голямо. Затуй ни излиза по-солено и не ни е по джоба да поддържаме това ниво на обществена сигурност, което ни се иска. А резултатът не оправдава средствата, които се заделят.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...