НОВАТА ЧУМА – КОРОНАВИРУСА

*** Официално: болестта пристигна и в Европа, има първи заболели *** Песимистичният сценарий – 60 млн. мъртви!
.
Учени от много авторитетния американски Център по здравеопазване “Джонс Хопкинс“ са изготвили модел на хипотетичната пандемия чрез помощта на компютър още три месеца преди избухването на коронавируса в реални мащаби.
http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/
.
Според предварителните им прогнози около 65 млн. души от целия свят биха могли да станат жертви на “новата чума“ само за около 18 месеца.
,,Очаквах появата на коронавируса в интерес на истината, така че не мога да кажа, че съм изненадан“, коментира за “Business Insider“ д-р Ерик Тонер, старши изследовател в центъра “Джонс Хопкинс.“
,,Все още не знаем доколко е заразен, знаем само, че се предава от човек на човек, но не и до каква степен“, допълни той.
.
Компютърното моделиране показало, че за половин година такъв вирус се разпространява въпреки мерките по целшия свят и във всички държави.
Специалистът от този център счита, че усилията на Китай да овладее сегашното огнище на бързо развиващо се заболяване на горните дихателни пътища са „малко вероятно да бъдат ефективни.“
Той е сред авторите на симулация, направена със съдействието на Световния икономически форум и Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Според нея в рамките на най-лошия сценарий може да се очакват 65 милиона мъртви от пандемията
.
Д-р Тонер все още не е завършил проучване на текущия щам на коронавируса Ухан, известен като 2019-nCoV, но каза, че смъртността е вероятно да се измерва в милиони, ако грипът е устойчив на съвременните ваксини и е толкова лесно да се хване, колкото обикновения грип.
________________________
Междувременно Световната здравна организация в четвъртък обяви коронавируса за извънредно положение в Китай.
Но не определи епидемията като международна спешна ситуация!!!
_________________________
Д-р Тонер заяви, че СЗО може да е направила грешка, като не е обявила 2019-nCoV за международна спешна ситуация.
.
======ИКОНОМИКАТА=======
Финансовите и икономически експерти изчисляват, че пандемията може да причини средногодишна икономическа загуба от 0,7% от глобалния БВП – или 570 милиарда долара.
.
Тя обаче вече се отразява на борсите. Инвексът на Dow Jones в петък загуби 170 пункта, или 0,58%, затваряйки малко под 28 990, след като се понижи до 28 843 при следобедна търговия. Междувременно другият индекс S&P 500 SPX, -0.90% падна с 30 пункта, или 0.9%, до 3 295. Nasdaq Composite Index се понижи с 87 пункта, или 0,93%, за да завърши седмицата при 9,315, след като докосна рекордно най-рано през деня.
.
=======Мерките в Китай==========
.
В град Ухан, от който тръгна епидемията, се строи огромна болница специално за нея.
http://global.chinadaily.com.cn/…/WS5e2a39fda31012821727319…
.
Срокът за завършването й е е шест дни.
При смъртоносната епидемия от коронавирус от SARS през 2003 г., подобна болница беше построена точно за една седмица, в която преминаха лечение една седма част от всички заболели. В нея бяха лекувани една седма от пациентите в страната.
.
Си Дзин Пин свика специално съвещание на Политбюро във връзка с епидемията.
„Сигурни сме, че ще успеем да спечелим в тази битка, за да победим епидемията чрез превенция и контрол“, заяви той в обобщение, представено по китайската телевизия. Остра критика беше отправена към здравните власти, понеже не достигат лекарства, мед. консумативи, предпазни маски и специално облекло.
.
Армията също ще бъде привлечена в мероприятията за справяне с инфекцията. В 11-милионният Ухан е забранено движението на каквито и да е автомобили освен специализирани. Военни специализирани части от три военни здравни университети и редица военни болници бяха командировани в града.
.
По съобщения на китайските власти е отменено празнуването на големия празник лунната Нова година, забранени са груповите туристически екскурзии в страната и чужбина, спрян е автобусният междуградски транспорт, въведен е специален режим на летищата, вероятно ще бъдат блокирани и пътнически жп превози.
Спират се редица публични прояви и услуги ( кина, театри и т.н.). Вече са затворени 70 000 киносалона в 11 000 филмови комплекси. Затворени са и много туристически обекти – Дисницелнда в Шанхай, Забраненият град ( императорският комплекс в Пекин, Националният музей на Китай, Великата китайска стена, гробниците на Минг и др.
Неофициално училищата също се затварят.
.
Под фактическа карантинна блокада вече са 40 млн. души. Официално обявените смъртни случаи досега са 41 на брой, вкл. и лекар от град Ухан. Сред новозаболелите има и 17 лица от медицинския персонал.
Цялата тази информация трябва да се възприема с питанки, понеже в условията на еднопартийно и комунистическо управление е вероятно истината да е по-страшна.
.
======= И В ЕВРОПА========
.
Вече е сигурно, че вирусът е и в Европа.
Първите три случая на това заболяване – ДИАГНОСТИРЦИРАНО И ПЪТВЪРДЕНО в Европа бяха докладвани от Франция в Европейски център за превенция и контрол на заболяванията на ЕС.
https://www.ecdc.europa.eu/…/novel-coronavirus-three-cases-…
.
===Мащабните епидемии в последното столетие==
.
Епидемията от SARS преди около 17 години отне близо 800 живота и зарази повече от 8000 души по света.
По редица оценки грипът от 1918 г., известен още като испански грип, е убил приблизително поне 20 милиона души, а се сочат и числа от 50 милиона.

Григор Лилов