Нова голяма коалиция в Германия – задънена улица за Европа

Ако потретят съюза си, страната ще влезе в траен застой и ще спре нужните реформи в ЕС

Скоро ще станат три месеца, в които Германия не може да състави ново правителство, а и дори даденото с половин уста обещание от страна на социалдемократите все пак да опитат за трети път голяма коалиция не помага по никакъв начин.
Страната е в политическа криза и то такава, в която всяко решение за изход вече е лошо. Нови избори няма да променят съществено патовата ситуация в Бундестага – гласовете се разпределят между шест партии, така че никоя не може да управлява сама. Различията между всички са твърде големи, за да успее коалиция от какъвто и да е вид да остане стабилна в следващите четири години. А ако успее, то ще е с цената на такива компромиси, които

ще отблъснат

още повече

електорат

от старите партии

към нови, популистки и по-малки движения. Предсрочни избори пък ще върнат Германия в изходната позиция. Но и четири години голяма коалиция със социалдемократите няма да е нищо повече от заравяне на главата в пясъка. Това е ситуация, в която всеки губи.

Явно е време за смяна на поколенията в политиката, но старите лидери начело със самата Меркел пропуснаха възможността да създадат свои наследници. Де факто няма нови политици на сцената, които да имат изградена визия за бъдещето на Германия и на Европа. Германия пропусна да роди своя Макрон.

За всяка друга държава в ЕС това вероятно би останал вътрешнополитически проблем, но Берлин е твърде мощен и в самата общност, за да остане кризата му незабелязана. През последните години в Брюксел ставаше онова, което се казваше в Берлин.

Особено в кризата с еврото – Германия наложи над останалите своето виждане за справяне с проблема, което се базира на

тотално затягане

на колана при

прегрешилите Тактиката на Шойбле обаче създаде допълнителен дисбаланс. От една страна, разбира се, няма как една държава да харчи повече, отколкото печели, да живее от чужди средства и дори да няма функционираща данъчна система, какъвто бе случаят с Гърция в началото на кризата.

Но изземването на всички лостове за икономически просперитет от страните с бюджетен проблем е залитане в другата крайност. Пример там е Франция – страна, твърде голяма, за да бъде оставена да се срине като Гърция, и която пледира за разхлабване на бюджетните ограничения, за да направи вътрешни инвестиции и така да оживи икономиката си. Жест, от който се възползва самата Германия, когато Герхард Шрьодер проведе драстичните реформи в социалната система. Вече стъпила на крака, тя можеше да си позволи остеритета, който проповядва. И ако в началото на гръцката криза той бе лекарство за спасение на еврозоната и успя да стабилизира Гърция, днес затягането на колани вече не цери. Махалото залитна в другата посока.

От страната – мотор на икономическия просперитет в Европа,

Германия бавно

започва да се

превръща в

нейна спирачка Четвърти мандат за Меркел и коалиция на принципа “като няма по-добро, и това е добро” обещава точно обратното на онова, от което Европа има нужда.

Няма да се случат необходимите реформи, всичко ще си остане постарому, за да не плашим електората и четири години по-късно

Германия и

Европа ще са в

още по-голяма

криза

от днешната.

Шанс това да се промени можеше и да има, ако германските социалдемократи имаха силата да се преборят с консерваторите за промяна. Но те имат същия проблем, който имат и консерваторите – липсват им нови лидери с нова визия, достатъчно реализуема и справедлива, за да привлекат обратно хората към себе си.

Колко слаби, безидейни и тотално далеч от съвременните проблеми са социалдемократите, може да се види и от протестите на стотици работници в Германия през последните дни. Заводите на “Сименс” в Берлин и Гьорлиц оставаха празни вече няколко пъти заради стачка. Хората протестират срещу планираното зачеркване на близо 3500 работни места в Германия. Вече никой не търси турбини за въгледобив, тъй като всички искат зелена енергия. В същото време обаче “Сименс” обяви рекордна печалба за тази година от близо 10 милиарда евро. Току-що получи и поръчка за турбини за 700 милиона евро от Либия. Мегапроект, който няма да се отрази на планираното съкращаване на работни места.

Тази ситуация илюстрира директно проблема на днешния европеец –

глобализацията

и новите

технологии

променят

живота му

невинаги към по-добро. Печалбите на концерните са огромни, но той не вижда и цент от тях.

Такава е и голямата картина в Германия. Икономически страната е по-добре от всякога. Концерните правят все по-големи печалби, а средната класа се топи. Според последните статистики всеки пети в Германия е застрашен от бедност във времена, в които в страната се говори за ново икономическо чудо и в които безработицата е рекордно ниска.

Това означва, че печалбата не се разпределя справедливо и твърде много хора работят за пари, които не им стигат. От друга страна, хазната е пълна, но няма достатъчно учители, училищата не са санирани, лекарите не достигат, медицинският персонал е твърде ниско платен, наемите в големите градове се покачват стремглаво…

Това са проблемите на днешния избирател навсякъде в Европа, а абонираната за решаването им левица не съумява да намери отговор. Най-вече в Германия, където традиционно работническата партия ГСДП де факто загуби електората си, като, влизайки в управлението, обслужваше по-скоро големия капитал, отколкото хората на улицата.

Влизайки за пореден път в коалиция, тя ще трябва

отново да прави

компромиси и

да губи

профила си

Разбира се, Меркел и консерваторите в момента са толкова отслабени, че теоретично би било възможно социалдемократите да се преборят за изпълнение на техните предизборни цели. Но какви са те? От една страна, по-справедлива социална система в Германия, от друга, въвеждане на плана “Макрон” за повече инвестиции.

Факт е обаче, че тези инвестиции в Европа ще бъдат платени най-вече от германските данъкоплатци, което поставя под въпрос пък възцаряването на социална справедливост в собствената им страна. Казано по-просто – ако дадат пари за улици и болници във Франция, едва ли ще имат за същото и в Германия. Но без една силна икономически Франция до себе си в епохата на ЕС без Великобритания Германия също няма да удържи дълго сегашната си политика. Улицата е задънена във всички посоки и засега не се вижда лидер, който да съумее да я извади от нея.

Капка Тодорова

http://24chasa.bg