НОВА социология: Всички мразят Бойко, натикан е в графа „други” по доверие, Румен Радев остава №1

Няма никаква новина в заключението на ново социологическо проучване на „Галъп”, че всички мразят Бойко Борисов, видя репортер на Narod.bg.

Бившият премиер от СИК е в графа „други” на изследване на общественото доверие. На този фон президентът Румен Радев отново е №1 по харесване, като положителни са нагласите и към новите политици като Кирил Петков и Асен Василев и бившият служебен премиер Стефан Янев.

Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на неговия период е положителна. Служебният премиер Стефан Янев пък е сред малкото политическите фигури в страната с положителен рейтинг.

Това са някои от изводите от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено в последните дни на управление на служебния кабинет – в края на ноември и началото на декември.

На изричен въпрос за доверие в служебния кабинет, 50,1% от пълнолетните българи посочиха, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета нямат, а 14,4% не могат да преценят.

Така, служебният кабинет завършва срока си с положителен баланс доверие/недоверие – което е сравнително рядко срещано при българските институции.

Очаквано, привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета Янев, а над 80% са критични.

Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80% от тях имат доверие в служебния кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти.

Narod.bg