НОВИНА ЗА ЦВЕТАНОВ ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ, АКО ПРОКУРАТУРАТА НЕ СЕ ОТКАЗА ОТ ОБВИНЕНИЕТО!

Водеща новина за /повечето/ медии ДНЕС е оставката на г-н Цветанов от всички ръководни партийни постове. Да си припомним, какво се случи преди 5 ГОДИНИ точно.

На 29.05.2014 г., към 17.00 ч., СГС, с председател съдия Тони Гетов, призна за ВИНОВЕН и осъди на 4 г. затвор, а също и да НЕ ЗАЕМА отговорна длъжност за срок от 5 години, бившия вътрешен министър ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. В мотивите си съда написа, че „е налице, както завишена ОБЩЕСТВЕНА ОПАСНОСТ на дееца, така и на деянието“.

Става въпрос за 6-те пъти „НЕ!!!“ за прилагане на СРС срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Три дни по-рано Цветанов беше оправдан на първа инстанция по друго дело за присвояване на 50 000 лв.

На втора инстанция присъдата по второто дело за СРС-тата беше потвърдена. Но! През юни 2015-та ВКС я отмени и върна за доразглеждане в Апелативения съд, защото…СГС не е бил безпристрастен и взимал твърде лично и присърце нещата.

През януари 2015 г. СГС направо сам си оправда Цветанов и по третото дело за нерегламентирано подслушване. Оправда го, защото прокуратурата СЕ ОТКАЗА от обвинението.

А прокуратурата се отказа от обвинението, УБЕДЕНА /цитат по спомен/, че има ИЗВЪРШЕНО престъпление и поддържа своя обвинителния акт ИЗЦЯЛО, но е с вързани ръце след изменение на Закона за МВР.

Не съм юрист и кое как е било точно, някой ден, може би някой правист с репутация ще каже и ще ни прозвучи убедително, само припомням хрониката, както я видяхме с колеги тогава.

Но все си мисля, че новина днес няма, еле водеща, светът буквално се тресе от съвсем различни по мащаб събития и процеси.

Новина може би, можехме да имаме преди точно 5 години.

Eли Куюмджиева

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

http://afera.bg

loading...