Новият щам на Ковида ОМИКРОН КАТО ФУНКЦИЯ И НА БЕЗКРАЙНОТО

Новият щам на Ковида
ОМИКРОН КАТО ФУНКЦИЯ И НА БЕЗКРАЙНОТО
**** Чудовище без защита от него, влюбено в най-младите. Опасенията са за нови такива коктейли от различни щамове и дори взривни смеси от различни вируси. На прага сме на общопланетна катастрофа ****
.
Омикрон – όμικρον е 15-та буква от гръцката азбука . Освен това е и число – стойност 70. И освен това обозначава петнадесетата не съвсем системна звезда в някои съзвездия (Андромеда, Персей). Понякога се прилага и в математиката, като обозначение при аргумент на функция, вкл. със стойност до безкрайност.

А от тези дни е символ на най-голямата заплаха във вирусологията. Според мен и заради функцията безкрайност – развитието на пандемията във времето, развитието й в разнообразието, развитието сред обектите й (хората и животинския свят)
.
ПРОЗОРЕЦЪТ НА ВРЕМЕТО СЕ СКЪСЯВА
.
Започвам с един мой пост преди 22 месеца – по времето, когато светът за първи път научи, че някакъв си вирус се е появил в някакъв си мегаполис Ухан в Китай. По-рано в друг пост вече бях разказал за Вирусно-бактериологичният Център в Ухан като първопричина на бъдещата световна пандемия и бях предупредил, че това чудо ще залее човечеството. И в двата поста написах – и Господ да ни е на помощ!
.
Сега дойде времето Господ наистина да ни дойде на помощ!
Защото ето част от моите опасения, изказани в онзи пост преди 22 месеца, от 29 януари 2020 г.
29.01.2020
***** Лично мен много дълбоко ме тревожи опасността от появата на второ голямо огнище на заразата близо до Европа. Говоря за Африка, където в ред държави на този континент Китай има голяма икономическа дейност и там живеят и работят стотици хиляди негови специалисти и граждани. (по някои данни над милион).

При тамошното равнище на здравните системи епидемиологичният взрив ще бъде ужасяващ. Възможно е и да надмине СПИН-а (в някои държави от южната част на континента от СПИН е болно близо една трета от населението.)
****** Такъв болестен взрив заедно с миграционното цунами, което ще предизвика, е непосредствена и смъртна опасност за Европа. Не виждам обаче нито ЕК, нито европейските правителства не само да взимат мерки, но дори и да осъзнаят каква потенциална заплаха виси над европейците.

***** Тревожи ме и възможността сегашната епидемия да добие не само масов смъртоносен резултат, но и ХРОНИЧЕН ХАРАКТЕР КАТО СПИН-а.
… Бел: по света има близо 100 млн. заразени от синдрома на имунната недостатъчност, досега – от 1981 г. насам са починали 37 млн., в последно време умират по близо милион годишно. Основната част е в Южна Африка, където в някои държави е заразено 70% от населението.

.
ХРОНИЧЕН ХАРАКТЕР КАТО СПИНА умишлено написах с главни букви.
Знаете за новия щам от Южна Африка и подозренията, че е продукт на щам, атакувал болен от СПИН човек. Не е изненада – силно смъртоносният Бета също ни се стовари от онзи регион на света.
Първите съмнения за крайно неблагоприятна посока на еволюцията на Ковида бяха от началото на тази година. Развитието на вируса там стартира миналото лято с щам-линията B.1.351З и се развихри в края на 2020/2021. За да се спре, въведеният в Южноафриканската република карантинен режим беше драконовски – пълно затваряне на абсолютно всички с право на излизане до не повече от час дневно. Ситуацията изглеждаше овладяна.

В Европа по същото време – миналата зима и пролетта шестваше B.1.1.7, който е с около 70 процента по-заразен и съответно доведе до немалка смъртност. Началото на ваксинационните кампании го овладя.
Обаче през пролетта се появи „Делтата” в Индия – B.1.617. Тя съдържаше в пакет две съществени едновремени генни мутации на протеиновата обвивка: E484Q и L452R. E484Q се оказа близък до един британски мутант, съчетал в себе си бразилски и … южноафрикански щам. Новото беше пакетното им комбиниране, което направи този ковидщам особено заразен. От Индия щамът тръгна по света. Въобще страните с голямо население и слабо здравеопазване, с много ниска ваксинация (само 5% в Южна Африка), каквито са редица държави в Африка и Азия са опасен резевроар за вируса и за самоусъвършенстването му.

През август в Южна Африка се пръкна щамът C.1.2. Мутациите в него бяха „свързани с повишена заразност“ и по-голяма способност да избягват антителата, което означава по-ниска ефективност на ваксините. Проучването установява последователно увеличаване на броя на геномите на C.1.2 в Южна Африка на месечна база, нарастващо от 0,2% от геномите, секвенирани през май, на 1,6% през юни и след това до 2% през юли, подобно на увеличението, наблюдавано при бета и делта-вариантите. Повече от половината от C.1.2 разновидности имат по 14 мутации, но бяха открити и допълнителни мутации в някои от тях.

Изводът е, че еволюцията в линията продължава. А и в другите линии беше забелязано подобно явление.
И сега като негова конкуренция се пръкна B.1.1.529. Първото му вписване в базата данни беше на 11 ноември. На 24 ноември беше открит и в други държави освен ЮАР – в Ботсвана и Хонконг. Открит беше и в Израел, а онзи ден – и в Белгия.
.
Четиримата в Ботсвана са с пълен цикъл на ваксинации. И случаят от Израел.
Днешни данни разкриват ужасяваща картина. Над 80% от заразените или са прекарали Ковида, а в немалко случаи – по 2 пъти, или са ваксинирани, или и двата фактора ги има заедно. Освен това средната възраст на населението в Южна Африка е само 30 години. ВИРУСЪТ ПОРАЗЯВА И ТРЕПЕ С ПРЕДПОЧИТАНИЕ МЛАДИТЕ. Директно: за месец този щам изтика Делтата от онзи регион. Такъв устрем не е наблюдаван никога в бактериологията и виросологията. Такъв устрем означава заразност с пъти и пъти повече от Делтата, която в момента е сграбчила Европа.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
БЕЛЕЖКА:
При вирусите съществуват два основни начина за мутации, чрез които се заобикаля имунитета.
При така нар. антигенното отклонение, вирусът мутира по-малко, по-малко, докато така се натрупат значими изменения. Те могат да са по-заразни, по-смъртоносни и по-защитени от имунитета.

При другия начин – антигенно изместване, два щама, попаднали в организма, си взаимодействат и раждат трети като тяхно дете. Ваксините рязко намалиха ефективността си срещу Делта-та, както многократно досега отбелязвам. Тези с насочен вектор пазят около 40%, високоефективните РНК смъкнаха ефективността от 85-90% на 55-60%. С това се обясняват високите равнища на заразяващи се хора в иначе добре ваксинираната Западна Европа. Оптимистичното засегао е във факта, че ефективноста срещу тежко протичане на болеста или смърт се запазва.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Срещу новото чудовище от Южна Африка по първоначални данни ваксините работят изключително слабо или въобще не работят. Имунитетът, получен от прекаран Ковид, също не играе роля.
„Делтата” само намекна за онова, което ни чака. Както многократно съм писал, ефективността на ваксините срещу нея спадна от 85-90% и повече процента на около 60% при РНК базираните и нищожните около 30% при векторно насочените. С това се обяснява стремителното нарастване на заразените в иначе масово ваксинираната Западна Европа.
Но ваксините продължиха да бъдат много ефективно средство срещу тежките случаи и смърт. А дали ще е така и при новия щам, можем само да гадаем.
.
========================================
КОИ СА ОГРОМНИТЕ ПРОБЛЕМИ
Следователно срещаме 4 огромни проблема, които са принципни , а не само за конкретния щам.

1. Ще се наложи да се създават за всеки такъв подобен щам нови ваксини вместо съществуващите да се модифицират. Доколко науката ще успее, остава спорно. Безспорно е обаче (поне според мен), че появата на принципно нови щамове ще изпреварва по темпове постиженията на науката.

2. Натрупаният досега опит сочи, че Ковида в различните си разновидности и откакто се е появил е с тенденцията за скъсяване на времето при появата на съществени негови разновидности. Въобще не е за чудене – това чудо мете из популация от над 7 милиарда – неограничено храна за него. Затова в близко бъдеще може да се очаква появата ЕДНОВРЕМЕННО на по няколко принципно нови щамове, циркулиращи паралелно.

3. Практически е невъзможно да се реваксинира на всеки 4-6 месеца световното население. Дори и най-развитите държави ще срещнат проблем. За втория, третия и четвъртия свят решаването на подобна задача дори и за година е утопия. А няма как да спрем Ковида, ако семейството му продължава да се размножава и да расте.

4. И последно – честото реваксиниране на всеки няколко месеца води до тежки алергии и други здравословни проблеми. Огромна е разликата между една допълнителна бустерна доза, която подсилва имунитета и поредица от „бустерни” дози или поредица ваксинации. Такава употреба на ваксините срива имунната система. Защото различието между лекарството, започнало да действа като отрова е само в дозата или честотата на приема.
===============================
.
Има и още по-голяма потенциална тревога, която тресе в ужас и страх световните елити.
Тя е онази с главните букви, които навремето написах в самото начало на пандемията, в онзи пост преди 22 месеца – СПИН.
Защото от една страна имаме над 30 мутации (31 или 34 по различни данни) – явление, досега несрещано и съвсем неочаквано. Учените си го обясняват с масовото разпространение на СПИН-а в онази част на континента и промените в имунитет, до който води той.
От друга страна част от мутациите в новия щам могат да се предполагат като производни от съжителството на Ковида и Спина-а в организма. В Южна Африка около една трета от населението е заразено с този вирус, като в някои държави в онзи регион делът достига до 70%.

Следователно е възможно да се появи или вече е на път да се появи КОВИДСПИН. Досега от СПИН са умрели 34 милиона души по света. За 40 години така и не беше измислена ваксина за него. СПИН-а поразява имунната система. Т.е. никакви преболедувания или каквито и да са ваксинации няма да имат успех.

А ако такава прегръдка евентуално може да се състои, утре, вдругиден, след шест месеца или година може да имаме и други такива вирусни брачни ложета – например КОВИД-ЗИКА, КОВИД-ЗЕНГА, КОВИДЕБОЛА и въобще каквото се сетите и не се сетите.
При ниското равнище на здравеопазването в Африка + спецификата на климата там се ширят всякакви заболявания и вируси.
.
Поредната тревога, която засега тресе май само мен, но не и научните среди по света, е животинския свят. В редица постове посочих, че от КОВИД освен хората боледуват семейство котки (котки, лъвове, тигри и т.н.), семейство порови (порове, норки, видри, язовци, самури и т.н.). Боледуват плъховете. По редица данни той засяга и кухорогите (говедата). За наше щастие дивият животински свят е с несравнимо по-висок естествен имунитет от този на събратята му в зоологическите градини и фермите.

В неподправената природа няма как нещо да оцелее, ако не притежава достатъчно високи и трудно преодолявани защити. Но ако развитието на вируса продължи, той ще прескочи и тази природна преграда
Следователно човечеството е изправено не само пред опасността да умрат стотици милиони и дори милиарди хора, а да се затрие като популация. При едновременно съжителство с десетки видове Ковиди, вървящи едновременно из човешкия и животински свят и прескачащи от единия в другия и обратно – всеки от тях с различни същностни характеристики огромната част от хората нямат да имат особени шансове. Изправено сме и пред хипотезата да се затрие и част от биосферата на планетата.
.
****
.
Онези, които пуснаха или изпуснаха вируса от Ухан и не попречиха на разпространението му по света, са за незабавно обесване. Те разчитаха, че са почти 1.5 милиарда и каквото и да се случи, накрая ще останат доминиращия етнос на земята.
Двете правителства на две различни световни сили (Китай и Русия) и шепа лица от елита на супермилиардерите в света, които финансират антиваксърските кампании и протестите срещу карантинните мерки, въобще не разбират какво правят. Лаици са въпреки претенциите им с интелектуалната държавна мощ или купена с парите.

Няма как да се бориш срещу десетки болести (различните видове щамове), които хвърлитат едновременно.
И няма как да оцелееш в бункера си. Защото след известен престой в защитен бункер човек губи значима част или напълно от имунитета си. Знае се, че работещите в чисти помещения боледуват с пъти по-често от другите хора – по същата причина. Когато излязат от убежищата си – след половин или повече година, и онези държавници, и най-богатите спонсори на антиваксърите също ще станат мъртви – в рамките на 24 до 48 часа. И не от Ковида, който вероятно и тогава ще си съществува. Какъвто и да е агент – дори прашинка цветен пращец, дори прашинка прах, дори капка чиста изворна вода ще ги убие незабавно.
.
Историята с Ковида е като опасността от ядрената война. Всички се готвеха за нея, а елитите бяха подготвили скривалищата си, в които да оцелеят и да излязат навън след две-три години. Но се оказа, че такава война ще предизвика ядрена зима дори и в онзи край на света – Нова Зеландия. Тази зима според изследванията щеше опустоши и промени неузнаваемо планетата и да трае поне няколко десетилетия, а може би и векове.И разумът започна да се възвръща.
Сега сме изправени пред опасността „Ковид-зима” с вероятността за тотални последствия върху човешката популация и биосферата.
Както вече предупредих, наближава времето за най-тежките решения и преди месец прогнозирах, че настъпва вълна от щамове, защищени срещу всякакъв имунитет. Първият такъв е вече налице.
29.10.2021
НАСТЪПВА ВРЕМЕТО ЗА НАЙ-ТРУДНИТЕ РЕШЕНИЯ

.
Наред с онова, което написах в онзи пост, си мечтая и за едно решение. Знам, че съм утопист.
Но дано формалните и неформални лидери на Западния свят незабавно създадат два големи и интердисциплинарни научни колективи за борба с Ковида. Колективи, които да са извън ограничените рамки на един университет, на една корпорация и на една държава, като съберат в себе си най-добрите учени от тях и младите надежди.

**** Световните проблеми изикват глобален подход. Конкуренциите на бизнеспазарите в случая само забавят концентрирането на усилията, а прозореца на отпуснатото ни време да се справим неумолимо се скъсява. ****
И освен това пак ще призова, макар и антихуманно: крайно време е да се въведе режим на изолационни ограничения от останалия неразвит или неспособен да приложи адекватни защитни мерки свят, понеже времето всеки сам да се спасява почука на вратата ни.

Григор Лилов