НОВИ „БИСЕРИ” НА БОРИСОВ

НОВИНИТЕ ДНЕС, 04.12.2019 Г.

– СВЕТСКИ ИГРИ.
Президентът Радев и съпругата му Десислава Радева, бяха на прием, даден от кралицата на Великобритания Елизабет Втора, като ген. Радев седна до Доналд Тръмп. Изключително елегантни, президентската двойка на България направи много добро впечатление със стил и елегантност. Това естествено, провокира премиерът, да припомня няколко пъти днес срещата си с Тръмп във Вашингтон, като твърди, че нямало друг български политик, посрещан с 21 топовни салюта. Тук ще припомня, че топовните салюти са на гробището в Арлингтън. И че за стил и за класа не се говори, още повече сам.

– НОВИ „БИСЕРИ” НА БОРИСОВ.
Назидателно, в поредното интервю по БТВ, Борисов „блесна” с идея независим прокурор да разследва главният прокурор. Какъв ще се явява в системата този независим прокурор, на никого не стана ясно. И кой ще контролира пък този независим прокурор и кой ще го избира? Екзотиките в законодателството и управлението през мандата на ГЕРБ достигнаха висоти, достойни за Гинес. Борисов се изнерви очевидно и започна да говори на „бе”. По повод Гешев, каза: „Бе, нали брат му на Гешев е лична охрана на Радев, бе? Бе нали се прегръщаха и целуваха /не стана ясно кои то’чно/”. Отново се оправдава за „Турски поток”, след обвиненията на Путин, че строителството много се бави. Всъщност България има голяма полза от по-бързото изграждане, стига САЩ да не настояваха не само да се забави проекта, но и да минават всички на техен втечнен газ. Политика и пари, пари и политика.

– ГЕШЕВ НЕ Е РАДОСТ В ЕС.
Гешев днес участва в заседание на Комисията по граждански права и т.н. в Европейския парламент, където се обсъжда европейската прокуратура, борбата с корупцията, престъпността и измамите с еврофондове. Показателно е отношението на другите му колеги. Лаура Кьовеши в момента, в който се съобщи името на Гешев, стана и още с няколко човека демонстративно напусна. Друг евродепутат от Румъния запита Гешев какво става с разследването за „Апартаментгейт”, за корупцията по високите етажи на властта и участието на Гешев в прикриването на много скандали. Видимо изживяващ се като перде, Гешев дори не се притесни, явно свикнал, че по пътя към върха, не трябва да се забелязват критиките. Някои подчертаха, че той е избран след масови протести срещу кандидатурата му. Стана ясно, че Гешев не е радост за тях и не направиха никакво усилие да прикрият този факт.

– ОТНОВО РИТНИК ЗА ГЕРБ.
ОССЕ /Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа/ към ЕС препоръча отмяна на решението на Народното събрание по предложение на ГЕРБ, с което се допусна намаляване на партийната субсидия и безлимитно частно финансиране. Интересно дали ще послушат препоръката или по стар техен навик ще подминат това, което не им е изгодно.

– МАЙКИТЕ ОСТАВАТ С 380 ЛЕВА.
За втората година от майчинството, управляващите оставиха в сила същото да се заплаща по 380 лева месечно с цел да се насърчат жените да се връщат по-рано на работа. Тук, по изключение, съм съгласна. Навикът години наред да стоят жените в къщи, за да гледат деца, нанася вреди не само на кариерата им, но и на пазара на труда. Особено когато са квалифицирани кадри. Много спорове съм имала с други майки, които посочват, че най-важното е отглеждането и възпитанието на детето. Моето впечатление е, че децата не се отглеждат много по-добре по молове и кафенета, където майките пушат и обсъждат сериали, докато децата са оставени сами на себе си. Проблемът естествено е, липсата на достатъчно ясли и детски градини, които да осигурят места за всички деца.

-ПЕРНИК С НОВ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ.
Скандалите с водната криза в Перник днес официално взе първата си жертва, като се освободи старата областна управителка и се назначи нов. Въпреки, че явно е, че само един човек няма как да е виновен за такава мащабна криза, а е съчетано от некомпетентни или корупционни действия на много органи и длъжностни лица. За съжаление едва когато стане голям проблем, държавата тръгва на пожар да го решава. През останалото време има акции на парче, когато стане проблем. Така беше и с наводненията от язовирите, трябваше да има специална институция, която да отговаря за тях….и понеже скоро наводнения не е имало, така и въпросът не беше решен.

– ВТОРИ ПО ОТБРАНА, ПЪРВИ ПО БЕДНОСТ
Премиерът Борисов днес продължи да се хвали, е сме на второ място по разходи за отбрана в НАТО. Цели 3,1 % от бюджета отивали за въоръжаване. За съжаление същият не коментира това, че България е най-бедната държава в Европейския съюз и че демографската катастрофа става все по-сериозна. Вторачването в инфраструктура и въоръжаване, които са много удобни за корупция, явно пречат да се видят просещите по улиците и ровещите по кофите за боклук. Както и отиващите си завинаги от България млади хора на летището.

Елена Гунчева

loading...