Ново 20! ЕС смекчава санкциите срещу Русия

Ще последват обаче нови санкции

Утре Евросъюзът ще внесе промени в санкциите си срещу Русия, които да позволят размразяването на някои от средствата на водещи руски банки.

Брюксел се надява, че по този начин ще облекчи затрудненията в глобалната търговия с торове и зърнени храни, сочи проект на решение, отбелязва Ройтерс.

Всичко това се случва на фона на критиките, отправени от африканските лидери заради негативното въздействие, което санкциите оказаха върху търговията. Това може да доведе до допълнително изостряне на недостига на храни, причинен от руската инвазия м Украйна и блокираните от Русия украински пристанища по Черноморието.

Ако промяната в правилата бъде приета утре, страните от ЕС ще могат да размразят блокираните до момент ресурси на водещи руски банки като ВТБ, Совкомбанк, Новикомбанк, Банка ФК, Откритие, Промсвязбанк и Банка Русия, сочи документът.

Съгласно новите санкции обаче ще последва замразяване на активите на най-голямата руска банка Сбербанк.
Изключение ще бъде допуснато само за ресурсите, нужни за търговията с храните, категоричен бе представител на ЕС пред Ройтерс.

В проектодокумента е отбелязано, че парите ще бъдат освободени, след установяването, че тези средства са нужни за поръчка, внос или транспорт на хранителни и селскостопански продукти, в това число торове и пшеница.
Освен това ЕС планира и улесняване на износа на храни от руските пристанища. Припомняме, че заради санкциите на Евросъюза корабите загубиха интерес, при все, че мерките не засягаха износа на храни.
Източник: vesti.bg