НОВ САМОЛЕТ ЗА ТИКВЕНИКА

НОВИНИТЕ ДНЕС, 11.12.2019 Г.

– НОВ САМОЛЕТ ЗА ТИКВЕНИКА
Тъй като скъпоценното здраве и живот на Премиера-Слънце бяха застрашени от технически проблеми с правителствения „Фалкон”, явно е належаща нуждата да се купува нов самолет. За да може си хвърка за селфита където си иска. Явно на Борисов не му и идва на ума, е може да пътува и като обикновените хора. Или като някои свои колеги по света например. Но най-страшното е възмогналият се и надскочил средата си простак. Той смята, че всичко му се полага и най-важното е да се разграничи от плебса. Затова и бедна България ще купува ново хвърчило за Борисов. Да се хванем ли на бас, че ще е американски самолета? Сега само ме е страх Борисов да не се оплаче, че правителството няма яхта и кораби и да иска да купи някой самолетоносач, за да се селфне и оттам, когато му се прище. И не бих имала нищо против новия самолет, но имам много против съдържанието му понастоящем. Защото каква е ползата дори от най-сигурният и красив самолет, след като от него с ръце в джобовете ще слезе Главната Мутра на Републиката, а например Каракачанов ще си мъкне дисагите елегантно зад него.

– РАДВАЙ СЕ, НАРОДЕ! ОЩЕ ВИСОКИ ДАНЪЦИ.
Ясно стана, че много кметове не прегърнаха идеята на Горанов за увеличаване на местните данъци с необходимия възторг. Затова гербавите измислиха универсално средства – ново изчисляване на данъчните оценки. То…данъкът не се вдига, тя ставката си остава същата, но данъчната основа ще се промени. Ама съвсем за малоумни ни вземаха! Данъчните оценки постоянно вървят нагоре. А с тях са свързани данъци, такси и други налози. Всеки път, когато си прехвърляш имот, отчисляваш едни 2-3, 3,5 % за общината. Сега май щели и те да се увеличават. Такса „битови отпадъци” също се изчислява на данъчната основа, а понякога тя е по-високата от данък имоти. Естествено е, правителството иска още пари – от нас. След като сме ги избрали, значи сме съгласни с програмата им. След като мълчим, значи можем и да плащаме. След като не сме пред Народното събрание с вили и мотики, значи си заслужаваме всичко.

– БОНУС ЗА ПОЛИЦИЯТА.
Полицията, както винаги, е обгрижвана от властта. Разбираме, че са отпуснати едни 34 милиона лева на МВР и се чакат по около 480 лева за коледни бонуси на фуражка. И не бих имала нищо против, ако не се сещах за полицаите, хванати преди две седмици да закрилят от години наркодилърите, ако не се сещах за полицаите, рекетирали малкия и среден бизнес в София с „такса спокойствие”, ако не се сещах за полицаите, участващи в кражбите на коли и трафика на хора. И ако народът имаше някаква сигурност срещу престъпленията. Обаче няма. Полицията обслужва властта. Някъде дори се сраства до там с престъпността, че хората дори не подават жалби за престъпленията срещу тях, защото не вярват, че полицията може да ги защити. Дори ги е страх от полицията, защото понякога тя защитава престъпниците. Е, да са им честити тези 480 лева. А за пенсионерите – 40 лева. Кой как се е уредил в държавата!

– ЛИЦАТА НА КОРУПЦИЯТА И ЛИЦЕТО НА АНТИКОРУПЦИЯТА.
Макар и да го смятам за предизвестена новина, ще отбележа и изборът на Цацаров за шеф на Онази комисия по корупцията. Разказ с очакван край. Обичайните заподозрени просто се връткат на постовете като на въртележка. А на нас ни остава само замайването и гаденето, докато ги гледаме. Видяхме и че доста депутати от БСП – цели 27, гласуваха „за” Цацаров. Макар и лидерът им да каза друго. Явно опозицията не може сама със себе си да се справи. Цацаров е удобен. Затова е избираем. Както и предшественика му. Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили. А борбата за/срещу корупцията продължава като мазна пехливанска борба за зрелища.

– БОКЛУЦИТЕ СТЕ ВИЕ, ГЕРБЕРАСТИ!
В Милано карабинерите са задържали 815 тона пластмасови боклуци, които са били на път за България, за да бъдат изгорени нелегално. Карабинерите разследват нарушения на екологичното законодателство и нерегламентирано изхвърляне на отпадъците или тяхното изгаряне в България. А иначе Данчето Софийска надава вопли да не се карат стари коли и хората да не се топлят на дърва и въглища. Голяма бяла птицо, ти знаеш ли при изгарянето на 815 тона пластмаса какво става с въздуха наоколо. Мирише. На теб ти мирише на пари. На нас ни мирише на смърт. А вие сте търговците!

– РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПЕРНИК.
Перник явно ще прекара зимата под воден режим. Никой от държавата не взема мерки освен безкрайните съвещания, на които, поради липсата на интелектуален и експертен капацитет, резултатът е нулев. Но все пак хората трябва да се организират. Например само за Перник да се намали цената на бирата и твърдия алкохол, за да има какво да пият хората. Данчето Софийска да отвори някоя от старите обществени бани в София и веднъж в месеца до пролетта, перничани, натоварени на автобуси, да ходят на баня. Хем ще си припомнят старите традиции, ще сложат едни налъми, даже може и общината да назначи обществен теляк. Пък който не е гнуслив, може да изкара и до пролетта, ей го къде е март месец!

Елена Гунчева

Снимка на Шести септември - страница на Елена Гунчева.
loading...