НСИ РАБОТИ КАТО ПР-АГЕНЦИЯ НА ГМР

Интересно съобщение има днес от Националния статистически институт. Заради някакви нови процедури по обработка имало леееко раминаване в данните за вноса. Естествено, някои ще кажат – и те са хора, допускат се грешки. Само, че тези грешки не са ги установили от НСИ, а са ги признали след поставени въпроси от опозицията и от икономисти, че данните в НСИ не съответстват на данните от митниците и вноса. Въпреки, че принципът на всяка държавна институция и служител е, да отрича, дори да са ги хванали на калъп. А като ги хванат, незабавно да прехвърлят вината на обстоятелствата, които не зависят от тях. Познато, нали? Като в НАП – изтекли милионни лични данни, но всичко е стечение на обстоятелствата, те не знаят.

На статистиката българите по традиция не вярват. Вярват на джоба и хладилника си. Последните години всеки ден от медиите и лично ГМР ни облъчват със статистически данни, как просперираме, как се повишава БВП, как емигрантите се връщат в България, колко инвестиции сме привлякли….картинката е прекрасна, но като си затвориш ушите и отвориш очите, гледката е съвсем различна и в доста остро противоречии със статистиката.

Винаги си припомням една мисъл на Уинстън Чърчил – „Не вярвам на статистика, която не съм нагласил сам.”. Борисов обаче, използва статистическите данни много грубо и е естествено, че все пак се намериха хора, които за разлика от него и подопечните му министри, разбират нещо от икономика, демография и други ресори. И започват да задават неудобни въпроси, на които отговор не се дава. Защо например най-големият инвеститор в България са българите в чужбина, които изпращат на година милиарди евро на близките си, за да оцелеят в проспериращата мафиотска държава! Как се увеличава БВП, след като големи производства не останаха, а селското ни стопанство е ликвидирано почти?

Истинските данни съществуват в реалността и всеки може да ги види или да стигне до тях. Дори да няма достъп до всички данни от митници, пристанища, енергетика, разрешителни и т.н. А превръщането на НСИ в ПР агенция на ГМР, е пълно безобразие, за което на управляващите института трябва да се потърси сериозна отговорност!

Българите не сме овце. Виждаме какво става. Само ментално увредените фенове на ГМР могат да се хванат на подобни плоски самореклами. Въпросът е друг – защо го позволяваме?
И след този резил, предлагам НСИ да си гледат работата, за която са назначени, а не да работят за имиджа на мутрата. Защото там положението е неспасяемо, дори да го изкарат като най-успешният политик в северното полукълбо, а всички българи – проспериращи като арабски шейхове /ей, ВБ вече стана/.

Елена Гунчева

loading...