НСО – тотално недосегаемите на пътя

Как службата получи правото да е над правилата

Този път съм на страната на полицаите от Шесто РПУ, които не разпознали мерцедеса на НСО, в който се возела съпругата на президента Десислава Радева.

Възможно е мерцедесът да е бягал от патрулките, защото е известно, че те искат пари, а шофьорът не е разполагал с такива. Възможно е също НСО да са го направили, защото са си мислили, че тях законът не ги лови.

Спомням си добре как през 1990 г. НСО (тогава УБО) внезапно оклюма, когато президент стана Желю Желев. Тогава министър – председателят Андрей Луканов издаде указ, според който право на мерцедеси имаха само президентът на държавата, председателят на Народното събрание и патриархът. Този указ впрочем още не е отменен. Но в годините властимащите постепенно решиха, че

НСО-то им е

много полезно и

започнаха да му

се наслаждават

Нерде Евксиноград, където ходиха тогава новите от СДС, нерде пуделчето на Ева Соколова, което трябваше да бъде разхождано, нерде стопанство “Кричим”, което според съобщения е свързано със смяната на досегашния началник на НСО.

През 1998 г., когато бях народен представител, написах един закон за НСО, който, в интерес на истината, само “24 часа” публикува. В него се казваше, че строго определени и много малко на брой лица имат право на охрана от НСО. Когато го внесох в парламента, тогавашният председател на Комисията по национална сигурност Христо Бисеров каза:“Ще го гледаме по Коледа”, но

забрави да обяви

по коя Коледа, защото Коледа има всяка година.

Аз лично имах драматичен случай с НСО по пътя от Бояна до парламента. Движих се на 20 м след колата на Йордан Соколов, тогава шеф на парламента, и по тази причина 4 пъти се опитаха да ме спрат. И накрая успяха. Тогава им казах, че ние и двамата отиваме на работа на едно и също място – в парламента.

С новия закон, който приеха, НСО получи такива правомощия, че вече се смятат за тотално недосегаеми. Съдете сами – в София все още е валидно

така нареченото

мероприятие

“Мизия”

Означава, че когато някой от високопоставените ни лица минава от Бояна до центъра, по булевард “България” се прави “зелена вълна”.

Живял съм години наред в Мадрид. И помня, че когато там минаваше държавният им глава – кралят на Испания, пред неговата лимузина се движеше една кола и освен че мигаше, отвреме-навреме от нея през мегафон казваха: “Минава кралят! Моля, отдръпнете се!” И всички се дръпваха. Това траеше не повече от минута, никой не ругаеше – показваха уважение към държавния си глава.

У нас е точно обратното – НСО се смята за държава в държавата. Нарушава правилата за движение, превишава скорост и прави каквото си поиска. Мога да изброя абсурди.

Например – НСО вози в колите си освен председателя на Народното събрание, което е правилно, и всичките зам.- председатели. Защо? Парламентът си има свой парк с коли. Защо тогава НСО трябва да вози тези 5 или 6 зам.-председатели на парламента?

Президентът смени шефа на НСО, новият – 6-и за последните 25 г.

Вчера президентът Румен Радев освободи от поста началник на НСО ген.-лейт. Ангел Антонов. Да изпълнява правомощията на шеф на НСО е назначен досегашният зам.-началник Росен Тодоров. Той е шестият пореден началник на НСО за последните 25 години.

Проф. Драгомир Драганов

http://24chasa.bg