НЯКОИ ЩРИХИ ОТ ПОРТРЕТА НА ДИКТАТОРА

Разбира се, Живков не е идеален. Особени са негавитивите, свързани с неговото семейство. Ала има и добри страни, които сегашните политици не могат дори да докоснат.
– На името на Живков няма вила, апартамент, лек автомобил. За 35 години власт като първи направил две къщи на децата си, които сега са като колиби в сравнение с всяка една къща на герберски кмет.
– Горбачов му изпраща скъпо изработен самовар, а Тато изобщо не искал да го види: Да не го изпраща на мен, изпраща го на стола, на който седя, отсякъл.
– По мнение на специалисти сбирката от подаръци, давани на Живков, надхвърля десетки милиона долара. Само златото в инкрустациите е било 10 килограма. От всички скъпа подаръци Живков е взел само един часовник. Всички други е пращал в залата в Бояна. Къде отидоха? Кои го ограбиха?
– Живков се хранеше скромно, когато беше в ЦК обикновено обядваше на една масичка в кабинета си, а менюто беше: хляб, сирене, маслини, чубрица, домати и кремвирши, свидетелства неговият съветник Костадин Чакъров.
– Живков е плащал всички разходи по ловните си излети и е събирал надлежно документи.
– Около 1986 година Живков почва да строи вила за децата си. Вилите се строят от УБО, обаче той нарежда разходите да бъдат завишени за строителството с 20 на сто, да са близко до пазарните.
– Тези факти ги знам от неговия съветник Костадин Чакъров, имах шанса да бъда няколко пъти на маса заедно, на разпивка и спомени. Има и още неща, дето съм чувал. Живков го разсипаха с проверки, нищо не откриха. Двеста души две години търсиха неговите милиарди, потрошиха луда народна пара на вятъра. Нищо не откриха. Ами ако сега проверяват така усърдно политиците – какво ще излезе? Особено Б.Б.!

Стефан Северин

loading...