Няма да подкрепим предложеното от Слави правителство!

Няма да подкрепим предложеното от Слави правителство! Накратко: не виждаме кабинет, който да гарантира дълбока промяна за България. Решението ни беше взето единодушно от органите на формациите в “Демократична България”. И заради отговорността, която съм поел пред Вас, държа и лично да споделя по-подробните аргументи зад това решение.

Не можем да подкрепим възможността ДПС отново да заплува в свои води. А точно това ще стане с “правителство на малцинството”, разчитащо на модела на плаващите мнозинства. За нас е от първостепенна важност да прекратим влиянието, на корупционните кръгове в ДПС и ГЕРБ върху управлението на държавата. Уви, фактът, че ИТН изобщо включиха ДПС в първия етап от разговорите си, както и съвместното им предложение за анкетна комисия в услуга на сарайската пропаганда бяха ясен знак.

Не можем да подкрепим състава на кабинета, предложен от ИТН, съдържащ фигури, които предизвикват повече въпросителни и съмнения, отколкото доверие. Няма как да подкрепим и напълно непознати фигури – без история, доказваща борбата им със задкулисието, без история, показваща силна обществена ангажираност, без история, доказваща, че имат личностните и професионални качества, за да носят отговорност за бъдещето на България. С огромно съжаление го казвам: България никога досега не е имала толкова слаб проектокабинет.

Няма как да подкрепим декларация, в която са уточнени взаимоотношенията между ветеринари и животновъди, но не се казва нищо за Гешев и Цацаров. Всъщност финалният текст на предлаганата от ИТН декларация дори не беше обсъден с нас. И по-лошо – съдържанието ѝ е абсолютно неприемливо: липсват срокове, механизми на отчетност и контрол, липсват и ключови за България приоритети като:

☑️Ангажимент за предсрочно прекратяване мандата на Иван Гешев.
☑️Ангажимент за конституционна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.
☑️Ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ и прекратяване мандата на Сотир Цацаров.
☑️Поетапно отвоюване на регулаторите от корупционните мрежи.
☑️Прочистване на МВР и службите за сигурност от корупционни и чужди влияния.
☑️Ангажимент с евроатлантическите ценности и конкретни политики по задълбочаване на нашата интеграция в ЕС и НАТО.
☑️Ангажимент за продължаване на модернизацията на въоръжените ни сили.
☑️Мерки за възстановяване на енергийния суверенитет, модернизация и либерализация на енергийния ни сектор.
☑️Разгърната програма за прилагне на зелени и климатични политики.
☑️Ангажимент с прилагане на ефективна програма за доброволна ваксинация.
☑️Последователна програма от мерки за борба с корупцията.
☑️Мерки за борба с мръсните пари и оздравяване на финансовия сектор
☑️Твърд ангажимент за присъединяване към Еврозоната.
☑️Изчистване на медийната среда и гарантиране на свободата на медиите.

Няма как да подкрепим правителство, без да сме наясно с управленската му програма. ИТН ни бяха обещали, че ще ни изпратят 150 страници управленска програма. Така и не я получихме.

Няма как да подкрепим поставянето пред свършени факти, липсата на реален диалог и липсата на механизъм за обсъждане и по-важни решения между ИТН и партиите, от които те очакват подкрепа. Подобен стил на управление, заедно с непрозрачното вземане на решения от ИТН не ни дава никаква гаранция, че едно бъдещо правителство би вършило конструктивна работа, съгласувана с приоритетите на подкрепящите го партии.

Не се боим от избори. Изборите са естествена и здравословна част от демократичния процес. Не са нещо, с което да оставяте да Ви плашат, но и не бива да се превръщат в самоцел на една или друга партия, търсеща да увеличи подкрепата си. За нас е важно България да получи стабилно управление на промяната възможно най-бързо. Затова и полагаме всички възможни усилия да постигнем консенсус с останалите политически играчи, които дават заявка да се борят със статуквото. Държим обаче заявките да бъдат сериозно подплатени с конкретни ангажименти и доказани с действия.

Накратко – няма как да подкрепим кабинет, за който съществуват сериозни рискове да се превърне в поредната фасада на едно до болка познато на България задкулисие. Не затова протестирахме с Вас по площадите. Не затова сте ни пратили в парламента.

Ивайло Мирчев