Няма диференциация във властта на отговорности и задачи! Всеки чака да му бъде наредено да свърши едно или друго

Питат един мевере началник – разследва ли се как са избягали двамата? Той отговаря – сега задачата е да ги хванем, а не да разследваме… Значи в МВР шефовете не могат да вършат две работи едновременно. Примерно да ходят и дъвчат дъвка.
Цялата случка е много смешна, ако не беше опасна. Началникът обяснява, че бегълците много дълго се били подготвяли, а единия от двамата бил умен, затова са успели в бягството…
Това си е за комедия. Кино. Оскар от воле!
Но мен вчера друго ме впечатли. Попаднах на филм по Дискавъри за обсъждане на проект за трансатлантически тунел Ню Йорк-Лондон. Накратко: висящ на сто метра под водата; закотвен за дъното; вакуумен; влакове на магнитна възглавница; осем хиляди километра в час; преминават разстоянието за по-малко от час. Проектът бил по-лесен от проекта за изпращане човек на Луната, но значително по-трудоемък и скъп…
Да-а, но хората мислят по него и са по-напред от нашата мисъл за тунел при Петрохан и Шипка взети заедно…
Излиза, че при нас правителството (не – ДЪРЖАВАТА!) има основен проблем – трудно му е да мисли по много и различни въпроси едновременно. Едно по едно с почивка помежду им. Защото като мислим, много се потим.
Няма диференциация във властта на отговорности и задачи! Всеки чака да му бъде наредено да свърши едно или друго.
Основен проблем на управлението!

Турция започна строителство на първата си АЕЦ. Руска! Румъния построи АЕЦ, докато ние затваряхме блокове и доказвахме някому колко сме лоялни.
Наши спецове продължават да обясняват, че нямало смисъл да строим АЕЦ. Нямало сметка. Политика, бате! Тъпи, та чак вдлъбнати.
Отказахме се от „Южен поток“, за да вземаме от Турция същия газ. През това време Германия строи Северен поток 2.
Построй си Белене, построй си „Южен поток“, а сега вземи, че изгони половината руско посолство, за да покажеш лоялност, а не обратното.
И затворниците, дето избягали, а за единия знаели, че ще бяга.
Полицаи! Да ти е неудобно да им гледаш фигурите. А пък да слушаш как говорят! Мани, мани…
Цецка Цачева! Неловко е някак.
Един автобус се обърнал на магистрала „Тракия“. Една от хипотезите – заради дупките и неравностите шофьорът загубил управление. Всичко се работи така, ден да мине, пара да падне.
Андрей Слабаков има идея – чистачката дето, е гонила бегълците, да бъде обявена за Мъж на годината!


Петко Симеонов