ОБЕДИНЕНИЕ НИ ТРЯБВА

Продължение на вчерашната тема. Отново питам защо всички опозиционни партии извън Народното събрание не направят коалиция с обща цел – сваляне на правителството, участие в избори и ясна програма какво да бъде променено. Какво виждаме сега – „БОЕЦ“ не иска да участва в протест на „Възраждане“, БТР изхвърля всеки, които не е на 200 % съгласен с техните идеи за излизане от ЕС и го заклеймяват като враг, Слави Трифонов продължава като шоумен, а не като политик /поне това е моето впечатление/, десните партии не искат никакво обединение…..Докъде ще я докараме така?

Да напомня какво се случи след падането на Тодор Живков – като се разреши многопартийната система десетки новосъздадени партии се обединиха в една формация – сдружение, а след това коалиция СДС, за да успеят да се преборят ЗАЕДНО с многоглавата ламя. И успяха тогава. Защото обединени само можем да се справим с ГЕРБ.

Протестите само от една партия просто на изборите ще докажат, че не всеки протестиращ е гласуващ. Защото хората отново ще се разделят, ще се гласува за десетки малки партии без реален шанс отделно да влязат в Народното събрание. И ще ги победят поединично. Но не, никой не е съгласен да се откаже от илюзията, че сам ще пребори системата и да се съюзи с други. Защо не се запитаме какво толкова РАЗДЕЛЯ лидерите на опозиционните партии?!?

Защо на всички митинги гледаме партийни, а не националните знамена. Защо трябва да се подчертава партийната принадлежност, а не тази към народа. Тези въпроси си задавам аз. Защото съм виждала резултатите и не искам те да се повтарят отново и отново и отново, докато загубим всякаква надежда.

Или трябва всички опозиционни партии да се обединят в една широка коалиция за промяна, или българите да се обединим в движение, което да има една цел и програма и да има тогава протести с конкретни искания за промяна първо на изборната система, за Велико Народно събрание, нова Конституция и т.н.

Поотделно винаги ще ни побеждават. Аз не съм от партия, не съм лидер на партия и няма как да го направя. Но призовавам всички партии да загърбят самолюбието и да се обединят, за да има шанс ГЕРБ да бъдат победени на избори.

Другото е просто илюзия, че нещо ще променим. Ако тези дни всички опозиционни парти бяха призовали за протест, не пет, а поне 50 хиляди трябваше да излязат. Но обединение няма. И точно лидерите на партиите трябва да ни обяснят защо.

Защото точно те носят отговорността за политическите решения.

Елена Гунчева

loading...