Обречени на смърт

Отмина безвъзвратно времето на народната мъдрост: по-добре здрав, макар и беден. Днес у нас бедните нямат право на живот, ще оцеляват само паралиите. Звучи ужасяващо, но не и за тези, които продават живота ни за жълти стотинки. С обещания, със стратегии за здраве, високопарни твърдения, скрепени в същото време с човеконенавистни разчети и отчети в графа приходи единствено. Калкулации и сметки, които напомнят игра с руска рулетка за пациентите. Докато те чакат и надали ще дочакат своето избавление в сценарии на ужасите. Какъвто са ни подготвили с нов списък от здравната каса и Министерството на здравеопазването. Става дума за скъпоструващи консумативи при високотехнологични процедури, за които ще доплащаме от джоба си космически суми. Защото касата реже яко от парите, които би трябвало да плати за тях. Един пример – т. нар. изкуствени сърца струват 163 000 лева, касата сваля с 20 на сто стойността им, за доплащане от пациента остават 30 000 лева. А ако няма парите, да мре ли? Съвсем сигурно, казва не друг, а водещият кардиолог проф. Генчо Начев. Човек, който е вътре в кухнята на сърдечносъдовите болести, от които страда най-вече българинът и по които сме на първо място по смъртност в света – 65 на сто.
Само преди дни от Световната здравна организация алармираха, че у нас пациентите доплащат твърде големи суми за лечението си – 44,2 на сто, най-много не само в Европа, но и в света. Само че пациентът така и не знае за какво плаща. Оттам препоръчаха този процент да бъде намален на 15 на сто. С предлаганите „реформи“ не само че няма да бъде намален, но и ще се увеличи. Благодарение на уговаряния цяла година Национален рамков договор, с който уж всичко щеше да е по мед и масло. За да се види накрая, че, примерно, за поставянето на една сърдечна клапа хората трябва да започнат да доплащат по 10 000 лева, става ясно още от интервюто на проф. Начев, защото е намалена процедурата от 50 000 на 40 000 лева. Икономии от здраве гони и методиката, изготвена от МЗ в областта на бъбречно заместителната терапия, където цените също са намалени дори за животоспасяващи процедури, без които няма живот.
И парадоксът е, че това, което планира МЗ, влиза в сила от 1 януари т. г. Когато болниците вече са направили разходите си постарому. Кой ще им ги признае, дали ще ги признае, и те не знаят. Най-вероятно ще отидат в наказателната графа „извънлимитни разходи“. Като прибавка към дълговете им, защото са изпълнили дълга си към пациентите, така както са се клели. Дали обаче и занапред ще продължат да го правят по Хипократовски? Защото и любовта към ближния днес се калкулира в главите на хора, които не знаят друго освен цифрите, особено като измерител на изгодата от тяхното временно пребиваване във властта с много, много фатални последици за народа, към който съвсем не изпитват боголюбиви чувства. Напротив – правят неща, близки до геноцид. Иначе твърдо са за световен мир.

Ева Костова

Свързано изображение

http://duma.bg