Общественото мнение на Запад се променя – не в полза на Украйна. Все повече германци заемат страната на Русия в украинския конфликт

Общественото мнение на Запад се променя – не в полза на Украйна. Все повече германци заемат страната на Русия в украинския конфликт.

Ал Джазира посочва, че зад фасадата на официалното единство и солидарност в Европа започва да кипи гневът на гражданите, които губят спестяванията си при инфлация, наближаваща 11%. През последните седмици протести избухнаха от Франция до Румъния,Гърция.Молдова, включително Чехия и Германия. Демонстрантите поискаха увеличение на заплатите, въвеждане на таван на цените на горивата и храните.

Според прогнозата на международната аналитична компания Verisk Maplecroft с нарастването на инфлацията и издръжката на живота социалното недоволство ще нарасне в 101 страни по света, но на първо място това заплашва да наруши и без това крехката подкрепа за Украйна в Европа. Ако правителствата на ЕС не спрат негативната икономическа тенденция, общественото мнение за украинския конфликт ще се промени. Проучванията вече показват отслабване на подкрепата за антируските санкции във Франция, Италия и Германия.

Германските медии посочват още, че все повече германци започват да се доверяват на „руската пропаганда“ относно причините за украинския конфликт. Това са резултатите от представително проучване, проведено в Германия от Центъра за мониторинг, анализ и стратегия Cemas. Анкетата потвърждава тенденцията, че подкрепата за руската военна операция в Украйна е нараснала значително от април, особено в Източна Германия.

Йордан Халачев