ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ ПРОДАДЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЦЕННИ ЗЕМИ НА ФИРМИ, СВЪРЗАНИ С “ДЖИ ПИ ГРУП”

В последните дни на миналата година Община Божурище, управлявана от ГЕРБ, е продала 80 декара земя, подходяща за индустриално строителство, буквално на безценица – от 2 до 3 лв. на квадратен метър. Реалните пазарни цени са около 30-40 лв. на кв.м. Печеливши са фирми, свързани с “Джи Пи Груп”, както и следователка от НСлС.

За скандално ниската цена сигнализира първо председателят на Общинския съвет в Божурище Георги Димитров в интервю за сайта “Фрогнюз”. Той твърди, че е сезирал КПКОНПИ и прокуратурата по казуса. Кметът Георги Димов му отговори с аргументи, че такова е решението на Общинския съвет, че земите били земеделски и, че цената била пазарна и справедлива.

Земеделска земя на главна улица с канализация, водопровод и газопровод

Миналата година Община Божурище поръчва пазарна оценка на фирма “Н.Д. Експерт” ООД на четири парцела с обща площ от 80 дка. намиращи се в един от най-апетитните райони за чиста промишленост около София. Експертите оценяват парцелите на цена 1,68 лв. на квадрат, каквато пазарна цена не съществува никъде в района.

Терените в червения квадрат са на 20 км. от центъра на София и са подходящи за индустриално строителство.

На 29.10.2018г. общинският съвет  гласува продажбата на парцелите на търг с начална цена по експерната оценка.

На триста метра от центъра на Божурище да се предлагат да се продават терени, които са земеделски, но имат възможност да се пригодят. На главната улица с канализация и водопровод, газопровод не е реалистично тази цена. – казва по време на дебатите общинския съветник Аспарух Аспарухов.

Чуват се и гласове, че общината е в добро финансово състояние и няма никаква нужда да се продават тези терени. Но в крайна сметка общинските съветници от ГЕРБ надделяват при гласуването и е взето решение терените да се продадат на търг с тайно наддаване.

Кой спечели?

Две от печелившите фирми в търга – “Юриста Груп” ООД и “Инфинити Пропъртис” ЕООД са свързани със скандалната “Джи Пи Груп”, установи проверка на Биволъ.

“Инфинити Пропъртис” е регистрирана в седалището на “Джи Пи” на Черни Връх 59А от Красимир Богданов Кръстев. Регистрацията е от 4 декември 2018, само няколко дни преди търга за земите. Тя купува 18 070 кв.м. за 39 900 лв. или по 2,2 лв. на кв.м.

Договорите за продажба са сключени на 27 декември 2018 г.

“Юриста Груп” ООД е малка рекламна фирма, но е била избрана от “Джи Пи Груп” да обслужва информационно реконструкцията на ПСОВ в Община Белица. За целта “Джи Пи Груп” и “Юриста Груп” сформират консорциум ДЗЗД ПСОВ Белица 2014, който печели обществената поръчка за 3 163 655 лв. Сега в Божурище “Юриста” печели търга за земята с площ 19 880 кв.м. с оферта от 51 975 лв. или по 2,61 лв. на кв.м.

Третата фирма, която печели е “Магор 01” от Велико Търново, която се занимава основно с дърводобив. Тя брои 37 800 лв. за 18 000 кв.м. или 2,1 лв. кв.м.

Четвъртият терен отива в бившата шефка на Инспектората на Националната следствена служба Ваня Атанасова Дойчева срещу 52 500 лв. за 20 567 кв.м. или по 2,55 лв. на кв.м. Tя беше сред магистратите на ръководни длъжности в НСлС, освободени от Цацаров в началото на 2014 г., след като той констатира, че националното следствие е “в будна кома”.

Кой реално ще се възползва и ще спечели от тези апетитни земи ще стане ясно след като те бъдат препродадени. Това със сигурност ще се случи някой ден, тъй като нито един от цитираните по-горе субекти няма капацитет да ги използва по предназначение като индустриални терени.

Щета за общината от 6 млн. лева

Аргументът на кмета, че земята била земеделска и цената била справедлива и пазарна, тъй като не е в регулация, не е никак убедителен. Какви са реалните цени в района лесно може да се провери в сайтовете за имотни обяви. Търсенето на оферти за земеделска земя в близост до регулация и инфраструктура около Божурище в специализиран сайт дава средна цена от 13 882 евро за декар.

Така излиза, че Община Божурище е можела да продаде апетитните 80 декара за над 2 милиона лева. Вместо това тя ги продава на цена двадесет пъти по-ниска от пазарната. Но не на случайни хора.

Отделно от това, общината би могла да спечели още повече ако вкара терените в регулация. Промяната на статута би струвало около 500 000 лв., но след това цената скача на 70-80 лв. на кв.м. С други думи, от тази странна сделка общината губи близо 6 милиона лева, които би могла да получи след регулация на парцелите.

“ДжиПиГейт”: Царят не дава, пъдарите дават

След европейския скандал #ДжиПиГейт, разкрит от Биволъ, в който е замесена любимата доскоро на властта фирма “Джи Пи Груп”, свързана с Валентин Златев и с наркотрафиканта Таки, премиерът Борисов нареди “Джи Пи” да бъде извадена от всички обществени поръчки. Прокуратурата също се намеси и повдигна обвинения на двама от шефовете на “Джи Пи Груп” за пране на пари в особено големи размери. Бяха запорирани 14 милиона евро.

Същевременно прокуратурата не е разпитала нито един от собствениците на консултантските фирми, през които е вървяла схема с подкупи и манипулиране на обществени поръчки за стотици милиони лева. Петър Елен Петров (Петър)Татяна Делибашева (Таня) и Лиляна Зортева (Лили) продължават да работят необезпокоявано в същата област, да довършват стари и да кандидатстват за нови обществени поръчки чрез фирмите си.

Няма никакво движение и по разследването на унищожените документи, изнесени от сградата на Черни Връх 59А с автомобил на фирма на Петър Елен Петров и Татяна Делибашева, и изгорени в полето край Егълница.

Няма никаква активност на правоохранителните органи срещу Теодора Тренева (Теди), която според документите, които публикува Биволъ, се занимава с препирането на отклонените средства от европейските фондове. Не са на мушката на прокуратурата и двамата руски милиардери: Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, които покровителстват схемата. Оказа са, че те са получили и българско гражданство, вероятно по заслуги или като инвеститори.

Схемата с общинската земя в Божурище, както и други сделки и обществени поръчки, които Биволъ следи отблизо, доказва, че нареждането на Борисов за изваждане на “Джи Пи Груп” от държавната хранилка е димна завеса за отклоняване на вниманието.

Реално обгрижването на интересите на фирмата върви с пълна сила от структурите на ГЕРБ и в момента, както се вижда от харизаната земя в Божурище, но също и от други скандални обществени поръчки, за които Биволъ подготвя публикация.

http://bivol.bg

loading...