Ограда за Гинес

Нови 1,2 млн. лв. отпусна кабинетът за доизграждането на оградата по границата ни с Турция. Така до момента „временното съоръжение“, както обичат да се изразяват управниците ни, излиза златно и спокойно може да кандидатства за Гинес. Унгарци, сърби, австрийци отдавна издигнаха своите огради и забравиха за проблемите си с мигрантите, а ние продължаваме да кърпим нашата, която вече струва над 180 млн. лв. Това означава, че цената на километър гони колосалните 1,4 млн. лв. За обещани срокове и дума да не става.
В същото време не минава ден, без който да не ни сервират новина за поредния бус или ТИР, натъпкан с нелегални, заловени някъде по пътищата из вътрешността на страната. Нищо, че хвалбите на властта за „прекрасното съоръжение“ не са преставали, дори преди няколко месеца се надпреварваха да се снимат на място. А вчера Валери Симеонов даже има наглостта да заяви, че оградата ни била „много по-добра и от „унгарската, и от всяка друга“.
Засега ефектът от гордостта на Симеонов, наречен „великата българска ограда“, комай се ограничава в затварянето на цикъла от бизнеса с мигрантите – фирми, близки на властта строят оградата, в хотелите им спят полицаи и мигранти, а служителки-съпартийки въртят каналите.
Да не говорим, че поредният транш от 1,2 млн. лв. ще бъде даден отново без обществена поръчка. Къде по-лесно е отпускането на средствата да става по бързата процедура – към фирми, избрани еднолично от съответните областни управители. Който слушка, ще папка, а който славослови Светиня Му, ще папка още повече…
Като цяло това поведение на властта с оградата много прилича на санирането. Видно е, че ГЕРБ и ОП или не могат, или не искат да направят една проста сметка за изработването и монтажа й. Че си разпределят едни пари, е ясно, но поне да го правеха качествено, дълготрайно и да имаше резултат. А то какво излиза – днес един транш, утре друг, пък краят му се не види.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...