Огромен гаф остави многомилиардния план на ГЕРБ в ръцете на всеки с интернет

Заради чиновнически гаф: Многомилиардният план на ГЕРБ стана повод вдъхновени потребители да развинтят въображението си и да направят свои собствени предложения за допълване на документа от 3000 страници, който уж трябва да докара у нас милиарди от Брюксел и да бъде внесен до 30 април. Грешката на кабинета “Борисов” 3 даде ново значение на “предлагането на обществено обсъждане”.

Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че е оставил отключени за редактиране таблици на Excel в Google Drive. Това означава, че всеки може да допълва документа както прецени. И очаквано – вътре се появиха “Джипко Бибитков”, предложения за покупка на газирана вода и джанти за Голф. Появиха се и призиви “Ходете пеш” като препратка със скандалното изказване на Цвета Караянчева през есента на миналата година.

Гафът първо бе забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. Малко след като всичко става ясно, наблюдателен администратор предупредил чиновниците да заключат файловете, но и това станало с документ, който не бил заключен за редакция.

“Моля направете документите и папките само за четене защото всеки може да ги редактира“, пише във файла, озаглавен „ВНИМАНИЕ“, се казва в съобщението.

Файловете бяха изтрити малко по-късно.

„След като бяха похарчени няколко милиарда за електронно управление, институциите ползват за складиране на информация и обмен на данни Google Drive, OneDrive, Dox.bg и някакви тъмни министерски клауд системи. Dropbox е несправедливо пренебрегнат. В някои от папките и файловете може да пише всеки. Пожелайте си нещо“, коментира Атанас Чобанов от Bird.bg.

“На този фон България от края на 2019 година – след безпрецедентния теч на данни от НАП, действа нарочен съвет за киберсигурност. Той се председателства от вицепремиера Марияна Николова. От приемането на правилник за дейността на съвета – с постановление на МС, влязло в сила 31 декември, 2019 , няма данни какво точно работи тази структура”, припомнят от в. “Сега”.

Frognews.bg