Огромна измама: 4000 деца приети „по болест“ в детските градини, Борисов и Фандъкова знаят!

Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини с документи за хронични заболявания. Според сигнал, подаден от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, с това се злоупотребява и така се осигурява по-лесен достъп до местата в столичните детски градини.

Васил Николов, председател на инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, който подава сигнала, заяви в студиото на „Тази сутрин“, че много от тези деца са приети всъщност с диагнози, които са извън списъците, които важат за предимства в детските заведения. Такива заболявания са атопичен дерматит, неинфекциозни гастроентерити и колити, и вродени аномалии на бъбреците.

Николов е на мнение, че директорите на детските градини също извършват нарушения, защото и в момента не спазват тази наредба. Той допълни, че има дори деца, които са приемани без диагнози, след което родителите са били подтиквани да осигурят такова лекарско решение за детето си. Той обясни, че многократно са подавали сигнали и са търсили опит за диалог със съответните институции за разрешаване на проблем, сигнализирали са дори на министър–председателя.

bnews.bg