ОДАЛИСКИТЕ НА БОЙКО*

Могъществото на падишаха, султана, емира, халифа и останалите фаворити на полигамните бракове и съжителства обикновено се гради въз основа на тяхната абсолютна влъст над харема. Властта в нашенския й балкански и цървулски вариант е точно това – един огромен харем от над 92 хил. съпруги на едноличния и самодържавен владетел. А като прибавим и наложниците, цифрата показва броя на избирателите на Самодържеца. Наложниците са коалиционните партньорки, медиите, извънпарламентарните кандидатки за измамния лукс на харема. Всеки ден ги виждаме по телевизията, в интернет, по страниците на изпосталелите вестници и всички останали носители на публична информация.
Атмосферата в харема е отвратителна. Ханъмите и наложниците не спират да се дърлят. Скубят се, дерат лицата си и не спират да се наричат с всякакви обидни епитети. А когато Самодържеца се появи, настъпва внезапна тишина. Ханъмите и наложниците се хилят угоднически и предано гледат Самодържеца в очите с кучешка преданост в очакване на благоволението му – дали ще е внимание, дали ще е ласки или подхвърлени лакомства, няма особено значение. Важно е Самодържеца да запамети физиономията на съответната ханъма или наложница, да не я забравя занапред и да я включва в списъка за раздаване на предстоящите лакомства и други блага.
Така са подредени покоите на Самодържеца. Така е било. А дали така ще бъде, зависи от бунта на одалиските. Засега историята ммълчи по въпроса и никой не знае възможен ли е такъв бунт.
––––––––––––

*“Одалиската е робиня или наложница в харема на османския султан. Думата идва от турската дума odalik (‘камериерка’), което пък идва от oda (‘спалня’ или ‘стая’).
Думата се използва и в смисъл на държанка, наложница или любовница на богат мъж.“, твърди справочната литература.
Любо КОЛЬОВСКИ