Окончателно – депутатските заплати няма да са „в брой, кеш, в плик и на ръка“

Окончателно – депутатските заплати няма да са „в брой, кеш, в плик и на ръка“. Всички народни представители на Демократична България гласуваха за предложението заплатите да се получават по банка.

На теория кеш могат да се получат част от т.нар. „представителни“ (предназначени за сътрудници), които са около 3400 лв. Но това е решение, което трябва да се вземе на ниво парламентарна група и то да бъде добре обосновано (неясно как). Дори и „представителните“ обаче ще се превеждат по банка по подразбиране.

Жалко е, че в 21 в. въобще се обсъжда тази тема и то в парламента. От друга страна само преди броени месеци мисълта, че депутат ще внесе в деловодството документ подписан с електронен подпис водеше до паника в администрацията. Днес депутатите си имат електронни подписи, а администрацията на НС се справя страхотно с обработката на електронно подписаните документи.

Още преди месеци премахнахме плащанията в брой към депутати, огромният брой служебни коли… Остава много за вършене в самото НС, където все още е невъзможно да си купиш каквото и да е с карта, а задължително трябва да имаш пари в брой.

Несериозно е да искаме да електронизираме страната, а да изпитваме затруднения като депутати да дадем пример как трябва да се случва всичко.

Ивайло Мирчев