ОКРЕХКОТЯВАНЕ

Тая сутрин влязох в Билла и на месната витрина прочетох: „Окрехкотяване на месото“. Подскочих! Тая нова дума, сътворена от международния търговски капитал, ме удари като боздуган в челото. Вече шейсет години тъпча многострадалната земя, но никога не съм се сетила да „окрехкотявам.“
Друго си е да се родиш гениален и да отдадеш гения си на търговията с мръвки, а не на писателството.

Вие чули ли сте някога за „окрехтотяване“? Това е нова „услуга“ за драгия клиент от страна на веригата, която бди като орлица над нашите интереси. Щом вече можем да се насладим на „окрехкотяване“, не е редно да се жалваме от ежедневните колосални повишения на цените. Нито от отровите и ГМО-тата („от български Билла-градини и ферми“ ). В Билла се продават чушки, в които можеш да се намъкнеш цял – като в спален чувал, домати по-големи от балоните в Кападокия и пържоли като гумените изтривалки пред входните врати, но по-издръжливи от тях. Ала щом прибегнем към новата услуга „окрехкотяване“, можем спокойно да седнем на семейната маса за вкусен обяд. „Окрехкотяване“ му е майката! Така ще оплюскаме не само месния резерв на ЕС и САЩ отпреди половин век, но и всички вкаменелости, които зоолозите откриват в разните точки на света!

Помислете и за политико-социалния аспект на израза „окрехкотяване“! Не си съгласен със съюзниците от НАТО – извеждат те в полунощ от дома ти и те връщат „окрехкотен“. Изразяваш позиция, различна от правилната линия на Брюксел и Вашингтон – „окрехкотяването“ ти е в кърпа вързано. Протестираш срещу нахлуването на всякакви мигранти, включително на драгите гости от братска Украйна – идват едни яки ребята и „окрехкотяването“ започва.

Колко мека и нежна като въздушна милувка е тая думица – ОКРЕХКОТЯВАНЕ. Но смисълът й е чудовищен. Тя изразява целия фалш на нашето време. Цялото лицемерие на глобалните търгаши. Не „окрехкотена“, а истинска, здрава храна е нужна на хората, които и без това плащат прескъпо за нея. Не „окрехкотени“, а истински, здрави ценности са нужни на човечеството.

Милена Върбанова