Олаф Шолц с обнадеждаваща новина за България

Страните, отказващи достъп, са Нидерландия и Дания

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи обнадеждаваща новина за България.

Той посочи, че България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване.

„Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски“, заяви той по-рано днес в Прага.
От думите му стана ясно, че Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Олаф Шолц обеща да работи за това те да станат пълноправни членки, отбелязва БТА.

Така канцлерът на Германия затвърди дългогодишната позиция на Берлин за присъединяването на страната ни, Румъния и Хърватия към Шенген.
Страните, които отказват достъп на София, са Нидерландия и Дания. Те настояват за това България да покаже резултати в борбата си с корупцията, включително и във връзка със злоупотребите в граничния контрол и паспортните служби.

Германският канцлер поиска също и промени в начина, по който се вземат част от решенията в ЕС. По думите му решенията в сфери като външната политика и данъчните промени трябва да се вземат с обикновено мнозинство, а не както всичко друго – с пълно мнозинство. Това означава, че нито една държава членка няма да може сама да налага вето на предложения, които не са в съответствие с интересите ѝ.
Източник: standartnews.com