ОПОЗИЦИЯ В КАМПАНИЯТА – ПАТЕРИЦА В УПРАВЛЕНИЕТО

Наръчник за залюхани гласподаватели, или как да разпознаем имитаторите

Значи, ако сте кандидат за нещо си, но не издигнат от управляващата партия ГЕРБ и партньорите й във властта, трябва да действате по строго определена, но много елементарна схема. Тя се състои в това: зад кулисите се договаряте с ГЕРБ, че в местния парламент ще сте тяхна патерица, но за да вкарате повече съветнции, трябва да викате против тях. И ви разрешават да го правите!
По този начин имитирате, че сте опозиция на статуквото – уж сте нещо ново, носите едва ли не някаква промяна, заблуждавате гласоподавателите, а в същото време сте се застраховали от арест и знаете, че ще има порция от баницата и за вас. От друга страна консолидирате и обирате протестния вот, който след това отново вливате при управляващите, за да ви облагодетелстват корпоративно – я обществена поръчка, я търгче за общинска недвижима собственост…
От ГЕРБ, междувременно, са претеглили потенциала ви, убедили са се, че не застрашавате кметското място и ви разрешават да дерете волно гърло. Но, много е важно преди това да сте се разбрали – как ще гласувате в съвета заедно със съветниците си. 

Това е отиграна тактика. По тази схема, като опозиция на ГЕРБ в предизборната кампания, НФСБ, ВМРО и АТАКА илъгаха гласоподавателите,за да влязат в парламента им след това им изневериха – коалираха се с ГЕРБ. Преди тях така направиха и Реформаторския блок.
Не е нещо ново. И сега се практикува в кампанията за кметове и общински съветници. Вгледайте се, ще ги познаете! 

Така де, да знаете – крещи ли някой кандидат много против ГЕРБ, но без да го арестуват, работи по гореизложената схема.

В Несебър е доста по-различно. Там ГЕРБ са с минимални шансове, да не казвам никакви за изборна победа. Затова – арести. Което навярно също няма да помогне.
Научавам, че омразата сред местните към кандидата на ГЕРБ разко се е покачила след акциите.

Стоян Тончев

Снимка на Stoyan Tonchev.