ОПРОСТАЧВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА ИЛИ ЗАЩО ТРИЗНАЧКИТЕ СА ПО-ИЗВЕСТНИ ОТ ПРОФ. ИВАН СТРАНСКИ?

Кой не знае тризначките и кой не е чувал за тях? Дори тези, които не искаме и да чуваме! Но се налага. Войнстващата простотия шества по Територията. Нетърпяща възражение, осмиваща всичко, което не разбира, а то е е наистина много. Осмисляща живота си с поредната свалка, плащането за нея и животът на бръмчалка.

Прослойката на обществото, която обикновено се намира най-долу и е държана от неудобство в обществено затъмнение, на Територията гордо сияе под прожекторите. С една цел – да убеди материалът, че това е идеалът, към който трябва да се стреми – прост, необразован и….преуспял. Като обикновено се набляга на връзката между трите неща.

Кукловодите решиха, че овцете се управляват лесно. Достатъчно е да втълпиш на лъвовете, че са овце. Четох веднъж статия за будистки монаси, които са обучили тигри да бъдат вегетарианци. Може. С много труд, търпение и воля. В това ни превърнаха – в овце, тревопасни, които блеят в една посока, мразят овчарското куче и обожават овчаря, който ги коли.
И започнаха с журналистите. Всеки с повече от две мозъчни клетки беше или изгонен, или купен.

И останаха журналисти /в почето случаи журналистки/ обслужващи управляващите и налагащи собствената си простотия на читателите. В медиите вместо сериозни новини се започва с новини коя певачка е бременна, кой с кого е преспал и кой какво си е показал някъде си . Така купените и подставени журналисти и медии започнаха налагането на опростачването на българския народ. Такива станаха и политиците – популисти, за да стигнат до нивото на материала….докато си избрахме един охранител и мутра за премиер!

Почти всички сериозни публицистични предавания и издания не издържаха на конкуренцията на дивия простак, вилнеещ в медийното пространство. А драгият читател и зрител му стана комфортно да не мисли. Да се вживява в живота на богатите и известните и да си мисли, че простотията, неграмотността, наглостта и невъзпитанието са предпоставките за успех в живота. И това не е случайно явление. Това е целенасочена манипулация за оскотяване на народа.

Мозъкът е като мускул – ако не се тренира, атрофира!
Много атрофирали мозъци и по-лоши – души, има вече на Територията. Които съзнателно не искат да мислят. Искат да живеят в света на Андреа, тризначките, Златките и да си мечтаят как от селските галоши ще скочат в обувки на „Кристиан Лубутен” и ще носят чанти на „Луи Вюитон”. Защото знаят, че с духане далеч се стига. Даже до края на селото….

А с особено усърдно духане – дори и до Парламента! Факт!

А кой е професор Иван Странски? Два научни института в Германия носят неговото име….
Как смятате, трябва ли да знаете кой е?

*Иван Странски е член е на научните академии в Гьотинген (1939), Бавария (1959), Ню Йорк, Шведската академия на науките. Хоноруван сенатор на БТУ на Западен Берлин (1962). Неговото име носят два научни института — Институтът по физика и химия към БТУ и Институтът по металургия в Оберхаузен. Носител на два ордена „Кирил и Методий“ и редица международни отличия.

„Шести септември”
Елена Гунчева

Снимка на Шести септември.