ОРА НЕМА

С този народен израз се обединява ситуацията около управлението на държавата. Както се казва, мнозина са звани, малко са призвани. Обикновено тези, които се бутат да управляват, са в недостиг на основни качества за държавници. Но пък в България всяко магаре, вързано за партия, може да влезе в листа и дори да стане премиер на държавата. За съжаление!

Аз винаги съм била за меритокрацията. Управление на можещите и знаещите. Което изисква няколко неща – първо човек да се е доказал като професионалист, да разбира не само от професията си, но и да има богата обща култура. И разбира се, много важно – да има морал и почтеност. Освен да се интересува от политика, да има елементарно понятие от политология и държавно управление поне като теоретични познания. А не да бърка ляво и дясно и накрая в кацата с меда!

След 32 години експерименти с ужасен край, читавите хора се оттеглиха от политиката. В нея останаха лумпени, амбициозни магарета, стари политици с вредни навици и навници, които си мислят, че само с гол ентусиазъм могат да променят системата. И тук-таме някой, който наистина става за политик и увлича останалите. И точно това трябва да се промени. Трябва да осъзнаем, че в листите трябва да се слагат хора, които вече са известни и доказали се, а не всички да се чудят кои са дори в градовете и селата, в които живеят. Трябва да се слагат хора от професии, които са полезни за държавното управление. Аман от футболисти, певачки, рапъри и артисти в Народното събрание. Общо взето погледът на Хазарта при гледане на държавния бюджет обобщава ситуацията с тези професии.

Политиката е не само умението да убедиш хората да те следват. А и да не ги разочаоваш, когато заемеш поста, който си достигнал с тяхната подкрепа. Защото там, на върха, само с ентусиазъм не става. Трябват хора – умни, знаещи, можещи, почтени и готови да управляват. И да знаят как да работят с хора, как да разпределят задачи, как да се държат по протокол, а не да гледаме ситуации от рода на „Ако щете, вярвайте!“.

В момента наблюдаваме поредните недоразумения с много желание и дефицит на възможности. Като слушам какви имена спрягат за новото служебно правителство, още повече си мисля, че трябва кардинално да обърнем политическата система. Хора няма в нея! Хора! Пълнеж колкото искате. Но когато трябва да се намере кадърен човек за пост, започва голямо търсене и накрая се примиряват с пост за нашия човек. Но нещата затъват от година на година все повече.

Затова е време за преосмисляне. И меритокрация.

Елена Гунчева
https://t.me/elenaguncheva